In het licht van Savita

Op blote voeten dauwtrappen onder de sparren in Sauerland. Welkom bij intuïtieve yoga van Claire Piters in Centrum Savita, een plek vol licht en vertrouwen die mij een stukje optilt.

20.00 uur – in de verlaten eetzaal wordt speciaal gedekt voor twee, mijn reismaatje en ik zijn zojuist afgeleverd door de Flixbus. Verreisd en met een diepe zucht laat ik me zakken aan de eettafel. Grote ramen tonen een rustgevend panorama: een heuvelachtig landschap met huizenhoge bomen in een verstilde avondlucht. Mijn verhitte geest matcht niet met de kalmte van mijn nieuwe omgeving. Nog niet, denk ik. De indrukken van de reis en vooral het verzet ertegen, zoemen in mij na. De chaos bij vertrek op Amsterdam Sloterdijk, de bevelen van een geïrriteerde chauffeur, Killing me softly van de Fugees op luid… Ik verlang ernaar om de komende dagen van binnen meer als buiten te worden.

‘Met je eigen energieveld maak je deel uit van het energieveld om je heen. De omgeving werkt via de zintuigen voortdurend op je in.’
(Erik Haezebrouck, Savita nieuwsbrief mei 2003)

uitzicht
Het uitzicht van Savita

Naar het middelpunt

De volgende ochtend, 9.00 –via een ruime stenen trap begeven we ons naar de dagelijkse Savita meditatie. Een kleine ruimte, tien mensen in een knusse kring, een vaas bloemen in het midden. Erik leest een tekst uit ‘365 dagen Tao’ over het middelpunt: ware schoonheid komt van binnenuit zoals bij een bloem, onze uit-straling heeft niks te maken met ons uiterlijk of beroep. Het lijkt bestemd voor mij! De klankschaal zingt, dan volgt de stilte. We eindigen staand, met armen om de schouders. We wisselen blikken en zien het licht in elkaar.

Op deze eerste dag verwonder ik mij over het lichte gebouw met ronde vormen, ramen en kleurrijke details in overvloed. Ik ontdek de schommel in de tuin die mij een stukje dichter tilt naar de bomen en zicht op de vallei, terwijl ik de zuivere lucht van het hoge Sauerland in mij opzuig. En ik baad mij in de glimlach en het licht in de ogen van Savita bewoners die ik tegenkom.

‘Op Savita willen we een sfeer creëren van blijheid en lichtheid. Lachen hoort daar zeker bij. Maar misschien nog meer dan de lach, die vooral uitgaat van de uiterlijke prikkel willen we aandacht besteden aan de innerlijke glimlach, die van binnenuit komt en die door haar liefdevolle en zachte uitstraling de eigen ziel omarmt en heelt.’
(Erik Haezebrouck, Savita nieuwsbrief mei 2003)

hochheide1.jpeg
Wandeling over de Hochheide vanuit Savita

De weg naar Savita

’s Middags 15.00, we wandelen steil omhoog naar de Hochheide Hütte. Happend naar lucht stel ik Claire nieuwsgierige vragen. Wat is het verhaal achter Savita, de plek die ik als zo licht en liefdevol ervaar? En wie is Erik Haezebrouck, de Vlaming die dit centrum heeft opgezet? Erik blijkt al twintig jaar bezig om zijn droom te realiseren: het vinden van een plek voor een alternatief gezondheidscentrum genaamd Savita. Pas vier jaar geleden vond Savita eindelijk haar fysieke vorm in het Sauerland. In de tussentijd richtte hij spiritueel centrum De Roos in Amsterdam op. Terwijl ik stapje voor stapje verder klim, veer ik innerlijk op bij deze woorden. Ik ben benieuwd waar Erik zo’n drive, geloof en volharding vandaan haalt om tientallen jaren te werken aan het realiseren van zijn droom.

‘Iemand adviseert mij om ‘los te laten’. “Niet het doel! Zet het neer in al zijn kracht en schoonheid. Kijk er naar en wees er blij mee. Maar laat de weg ernaar toe los. Laat los hoe je dacht dat het geld binnen zou moeten komen.” Ik blijf dus werken aan de dingen die volgens mij nu belangrijk zijn, in het vertrouwen dat ze me uiteindelijk zullen leiden naar dat mooie en heel bijzondere centrum: Savita.’
(Erik Haezebrouck, Savita nieuwsbrief juni 2003)

Dit centrum is er gekomen en ik ben blij met mijn kennismaking. Ik ervaar een gevoel van opluchting: ik heb voor het eerst een pionierende plek ontdekt waar ik mij thuis voel! Een plek waar hard gewerkt wordt om een droom te realiseren, op een zachte, liefdevolle manier.

Wordt vervolgd!

In een volgende blog laat ik Erik aan het woord over het vertrouwen en de volharding waarmee hij Centrum Savita heeft gerealiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs, klik dan bovenaan deze pagina (in de kantlijn) op de groene knop bij Follow Blog via Email

Boek Naar de Aarde

Meer inspiratie en tips vind je in mijn boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?

5 reacties

  1. Hoi Laura,

    Wat een mooie blog weer! Dank je! Durf nog niet goed mijn kommentaar publiekelijk te tonen. Althans vandaag niet. Ik bel je nog.

    Lieve groet, Ger-Ida

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s