Lennard Duijvestijn: ‘Met Roggebotstaete zit ik op mijn pad’

Zodra je de groene wereld in duikt, kom je de naam Roggebotstaete opeens overal tegen. Projectleider Lennard Duijvestijn blijkt zelfs in een dj100 lijst te staan: de honderd duurzaamste jonge koplopers in Nederland! ‘Op landgoed Roggebotstaete kunnen mensen proeven aan hun relatie met de natuur.’

Als de bus mij afzet bij halte Roggebotsluis in Dronten, dringt de volgende gedachte zich aan me op: ‘Why?’. Ik sta midden in het rechttoe rechtaan landschap van Flevoland: autowegen en polders tot in het oneindige. Maar eenmaal op het landgoed daalt de rust van een wijds, stil landschap op mij neer. Ik neem plaats bij de gastvrije buitenkeuken waar de lunch net is afgelopen.

Dan neemt Lennard me mee voor een rondleiding. Terwijl we wandelen langs de Mangaliza varkens, het voedselbos, de nieuwe bijenstal en kas, houd ik mijn eerste interview in de natuur. Over prioriteit geven aan samen buitenleven boven een kantoorbestaan. En weten wanneer je op je pad zit.

20180628_175538
Herbouwde historische druivenkas voor vergaderingen in de natuur

Tredmolen

‘Het zit meer in het DNA van jonge mensen om te veranderen. Van steeds meer mensen om me heen hoor ik dat ze stoppen bij het bedrijf waar ze werken. Ook ik liep vast in mijn werk. De voorspelbaarheid van een bestaan als consultant in het bedrijfsleven beangstigde mij. Het voelt voor mij als een tredmolen om elke dag met zijn allen in een kantoorgebouw te zitten. Ook het toekomstperspectief lokte mij niet aan: doorgroeien naar een functie als manager, waarbij je in feite hetzelfde werk doet.

Ik wilde vooral een spannender leven, weg van de ondraaglijke saaiheid van het bestaan. Maar naast spanning miste ik ook zingeving. Je hebt dan wel een baan en ogenschijnlijk doe je iets, maar eigenlijk draag je weinig bij. Als je tachtig bent en terugkijkt, wat heb je dan gedaan in je leven?

Op weg naar een cowboy bestaan

Na ruim twee jaar in het bedrijfsleven heb ik mijn baan opgezegd en een motor gekocht. Omdat ik behoefte had aan buiten leven en uitdaging, besloot ik het buitenland op te zoeken. Ik vond een paardenboerderij in Italië waar ik in training kon om cowboy te worden. Maar onderweg daar naartoe kreeg ik een motorongeluk. Een week later zat ik weer thuis bij mijn moeder in Zeewolde om te revalideren van een gebroken enkel.

Via-via kende ik iemand die bezig was met plannen voor het ontwikkelen van landgoed Roggebotstaete: een natuurgebied van 52 hectare niet ver bij ons vandaan. Ik heb gevraagd of ik daar vrijwilligerswerk kon doen, dan was ik in ieder geval bezig en buiten de deur. Zo ben ik in 2012 mijn nieuwe leven op Roggebotstaete gestart in plaats van in Italië. Ik begon met houthakken om een stuk bos te openen en een wandelpad te maken. Van het houthakken kreeg ik energie, gewoon door fysiek bezig te zijn in de buitenlucht. Bovendien laat het werk duidelijke resultaten zien.

Ik zag ook de potentie van het landgoed. Wat me aansprak was de ruimte om er zelf vorm aan te geven. Onze enige opdracht luidde: een bijdrage leveren aan het welzijn van mens en natuur.

img-20180628-wa0018-e1531994007308.jpg
Samen aan de slag in de buitenlucht

Proeven aan de natuur

Roggebotstaete is een proeftuin geworden, dat staat nu ook in ons logo. Mensen kunnen er samen aan de slag gaan en opnieuw proeven aan de relatie met de natuur. Onze vrijwilligers ervaren wat de natuur met ze doet. Ook maken ze kennis met onze denkwijze bij bouwprojecten als Slot Roggebot, dat gemaakt wordt van natuurlijke en hergebruikte materialen. We willen proactief aan bezoekers laten zien hoe we hier zorgdragen voor de natuur, ter inspiratie en navolging wellicht.

De bijenstal willen we ontwikkelen tot een educatiecentrum door het geven van cursussen. Onze imker richt zich op de zwarte bij, een inheemse Nederlandse bij die grotendeels uitgestorven is. Door te laten zien wat de oorspronkelijke bij in Nederland was, kun je vertellen wat we de afgelopen honderd jaar verloren hebben zien gaan in de natuur, hoe je dat weer een plek kunt geven en waarom dat belangrijk is.

20180612_112119.jpg
Bijenstal

Op je pad zitten

Sinds ik hier aan de slag ben, weet ik wat ik te doen heb. Als ik mezelf de vraag stel: ‘Zit ik op mijn pad? Is Roggebotstaete mijn levenswerk?’, dan komen daar ‘Ja’s’ op. Bij andere vragen voel ik heel duidelijk een ‘nee’. Dan kun je wel proberen er een ‘ja’ van te maken, maar dat werkt niet. Je kunt blijven proberen, maar loopt alleen maar leeg. Mijn tip is dat je je in je leven altijd kunt afvragen: klopt dit? Dat zou ik zelf eigenlijk ook vaker moeten doen hoor, om me te behoeden voor veel fouten!

Het verhaal van het landgoed zit heel erg in mij, en andersom. Op het moment dat ik ergens over Roggebotstaete vertel, vertel ik mijn eigen verhaal. Dat gaat over opnieuw je plek zoeken in de wereld, erkenning vinden. En over een vrij andere manier van leven voorstaan dan we in de westerse maatschappij gewend zijn. Ik weet niet of het landgoed een eigen mening heeft en dingen bepaalt, maar het voelt alsof het mij gekozen heeft en gebruikt om haar verhaal te vertellen.’

20180628_111854
Bouw Slot Roggebot

Noot

Op Roggebostaete kun je altijd terecht om mee te helpen of als bezoeker te proeven aan de natuur. Deze zomer zijn helpende handen heel welkom voor de realisatie van Slot Roggebot! http://www.roggebotstaete.nl/

Boek ‘Naar de Aarde’

Lennard had nog veel meer te vertellen! Zijn volledige verhaal vind je in mijn boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s