Letter to fear

Daar ben ik weer even over angst. Iemand suggereerde dat ik nu wel eens over andere onderwerpen kan schrijven. Dat ik die angstfase wel gehad heb. Die gedachte stemde mij vrolijk.

Het resoneerde wel. Een beetje in de verte, maar toch. Ja, het afgelopen half jaar heb ik heel wat overwonnen. Ik durfde mijn boek te lanceren met een heuse boekviering. Ik waagde het een boekwinkel in te wandelen met mijn boek in de hand, vragend om een plek. Ik durfde zelfs workshops te geven!

Toch kom ik mijn vriend A. bij elke nieuwe stap weer tegen hoor. Tegelijkertijd vertrouwen andere creatieven mij naar aanleiding van mijn boek toe hoe angst hen weerhoudt van het oppakken van een eigen schrijfproject. Daarom vind ik dat het best nog een keertje kan. Schrijven over angst dus.

Siamese tweeling

big magicIk geloof dat deze ongenode gast bij een creatief leven hoort. Mijn voorbeeld Elizabeth Gilbert vergelijkt  het samengaan van creativiteit en angst zelfs met een Siamese tweeling.

“My creativity cannot take a single step forward, without fear marching right alongside it. Fear and creativity shared a womb, they were born at the same time and still share some vital organs. ”

Probeer je je angst een kopje kleiner te maken, kan het dus gebeuren dat je daarbij je creativiteit ook de nek omdraait, waarschuwt ze. Daarom weet ze wel beter dan de strijd aan te gaan. Bij elk nieuw creatief project ruimt ze bewust plek in voor angst als medepassagier.

Freelance mijlpaal

De afgelopen maanden ervaarde ik een nieuwe creatieve mijlpaal: ik kon voor het eerst leven van de pen! Mijn freelance werkzaamheden bereikten een piek met verschillende grote opdrachten tegelijk. Hoera, een van de doelen die ik mij aan het begin van de Naar de Aarde reis stelde, kwam uit.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Deadlines aan de horizon, maar de creatieve weg ernaar toe nog onzichtbaar… Buiten mij voltrok zich ondertussen een lockdown, boven mij een verbouwing – hoe moest dat met zoveel onzekere factoren? Al snel voelde ik me weer het blindemannetje, wild tastend naar houvast. Elizabeth noemt dit het betreden van ‘the terrifying but marvelous terrain of unknown outcome’.

Lieve angst

Na een tamelijk verkrampte schrijfsessie, schoot mij de tip van Elizabeth te binnen. Leg de rode loper uit voor Angst. Als voor een vriend. Zelf heeft zij haar welkomstspeech al klaar om af te steken bij een spannende nieuwe opdracht. Die klinkt als volgt:

“Dearest Fear,

Creativity and I are about to embark on a road trip together. I understand you will be joining us, since you always do. I acknowledge you believe you have an important job to do in my life, and that you take your job seriously…”

Ik besloot mijn eigen versie te schrijven. Die begint ongeveer zo:

“Hallo lieve Angst,

Ik voel je, ik hoor je, ik zie je. In het samenkrimpen van mijn buik, de zorgen in mijn hoofd. Via mijn haast en de weerstand om überhaupt aan dit project te beginnen. Dus: hallo, daar ben je. Welkom.”

Of zing een liedje

In mijn brief erken ik de komst van angst uitdrukkelijk. En hoe kan dat beter dan door het te begroeten en bij de naam te noemen? Dat heb ik van mijn mindfulness lerares Eveline Beumkes. Zij leert ons in haar trainingen om gevoelens toe te zwaaien, te knikken en te glimlachen. Of toe te zingen! Ze maakte er zelfs een liedje voor.

Hello, Hello … something in me
I am aware
that you are in there
and you sure have got a good reason to be (2 x)

Hello, Hello … something in me
I am aware
that you are in there
and I’m going to keep you company (2 x)

Via vervreemding naar verbinding

De opdrachten zijn af. Nee, ze waren niet allemaal precies op tijd en ook niet perfect. Toch bleef boe geroep uit, sommigen opdrachtgevers vroegen mij zelfs direct voor een volgende klus. Dit tot verrassing van Angst, die zich bezorgd had afgevraagd: ‘Wat als je bij dit eerste project niet goed genoeg blijkt als journalist? En voor altijd zonder werk komt te zitten?’ A. gaf zelf het antwoord al. Dan gloorden afgang, mislukking en er niet bij horen.

Is dat echt zo? Door het stellen van deze vraag, brengt A. mij weer terug bij mijn wezen, de waarheid. Dat ik al ok ben, verbonden, een bijdrage op zich!
Het blijft een hele kunst om mijn voormalige vijand als vriend te verwelkomen. Maar als leermeester erkennen lukt misschien wel.

Meer weten

De citaten van Elizabeth Gilbert komen uit: Big magic. Creative living beyond fear (2015)
Ook behulpzaam bij creativiteit is haar TED Talk: Your elusive, creative genius

Meer over de liedjes en het werk van Eveline Beumkes kun je vinden op haar website Mindful communiceren.

Tekst in Essentie

Mijn tekstbureau is geopend! Meer over mijn werk en aanpak lees je hier.

Een van mijn recente creaties is het artikel Mindful op weg naar een beter klimaat. “Wij zijn de aarde”.

In de media

‘Naar de Aarde is een eerlijke documentaire geworden over Laura’s persoonlijke pioniersfase.’
Our Nature, juni 2020

Het mooie aan dit boek is niet alleen de vlotte schrijfstijl die je direct meetrekt het avontuur in, maar ook dat Laura je echt deelgenoot maakt van haar ervaringen en twijfels.’
Antroposofie Magazine, juni 2020

Lees de nieuwste recensies op mijn pagina In de media.

Boek Naar de Aarde

Het boek Naar de Aarde is overal te bestellen.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

10 reacties

 1. Mooi Laura, heel leuk om je weg te volgen! Wat goed dat het ook financieel al zoveel oplevert. Had ik je al aan het zusje van Angst voorgesteld? Ze is een beetje verlegen en laat zich nog al eens onder schoffelen, maar ze is er altijd. Aanwezig in het nu. Ze heet Vertrouwen. Liefs, Ate

  Like

 2. Wow Laura!!! Mooie tekst en zo herkenbaar!!!
  Wat een leven leef jij!
  Waar kan ik een gesigneerd exemplaar van je boek scoren?
  Groet van een vroegere ( wellicht weer nieuwe?) Vriendin

  Like

 3. Ha lieve Lau, je hebt echt talent om de kern te verwoorden. Keep on going girl! En soms even niet – dat is ook ok. Wij waren trouwens in Almere, was daar niet een project uit jouw boek? Bolderburen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s