Tweede druk in coronatijd

Deze week diepte ik het laatste exemplaar van de eerste druk op uit de krochten van mijn halkast. En stuurde het de wijde wereld in. Nu is het de beurt aan de tweede editie. Die vliegt door de coronacrisis wat minder voortvarend de deur uit.

‘En, hoe gaat het met de boekverkoop?’ Deze vraag stelden mensen mij vaak het afgelopen half jaar. Een sympathieke opening van een gesprekje, in de plaats van het geijkte ‘hoe gaat het op je werk?’ Niet zo gek, aangezien het boek nu mijn werk ís! Ook is het natuurlijk een spannend gegeven, of en hoe zo’n geheel eigen creatie zijn weg gaat vinden op de markt.

Eerlijk gezegd bevolkten die verkoopcijfers (en vooral plannen hoe deze aan te wakkeren) ook geregeld mijn eigen bovenkamer. Dus lepelde ik na zo’n gespreksopening op hoe het er nou voor stond. Ik legde uit dat het grootste deel van de voorraad opgeslagen ligt in het Centraal Boekhuis (CB), dat de levering aan de Bols, Bruna’s en alle andere boekwinkels verzorgt. En dat ik op die CB cijfers geen zicht heb, maar zo nu en dan een update krijg van de uitgever. Dat het heel aardig loopt, in een goede maand gaan er een kleine dertig exemplaren over de toonbank.

Mijn persoonlijke voorraad is weer een ander verhaal, die ligt opgestapeld in genoemde halkast. Ik put er uit voor het versturen van recensie-exemplaren. En voor verkoop in mijn eigen netwerk en bij workshops in het land. Dat liep ook leuk. Mijn netwerk bleek groter dan gedacht; ik leerde om altijd een of twee boeken bij me te hebben, waar ik ook ging. Bij workshops of ‘boekbelevingen’ was ik in één klap gemiddeld zo’n zeven exemplaren lichter. 

Eind 2019 belde mijn uitgever. Het was zo ver, het einde van de CB voorraad kwam in zicht. Met dank aan een flinke bestelling van de bibliotheken. Tijd voor een tweede druk! Ik ging aan de slag. Voor het eerst las ik mijn eigen hardcopy exemplaar van begin tot eind door. Met een zucht van verlichting streepte ik de fouten aan, die je als auteur ineen doen krimpen. Na een nieuwe opmaakproef van de vormgeefster rolde eind januari de nieuwe oplage van de persen. Al gauw arriveerde een lading dozen met 70 exemplaren in de Transvaalstraat. Mijn moeder kwam een dagje over. Samen mestten we de berging uit, om plek in te ruimen voor mijn nieuwbakken boekenbedrijfje.

20191008_143404Nu blijkt het enorm leuk te zijn om een bedrijfje te hebben rond je eigen geliefde product. Ik sloeg een voorraad A5 bubbelenveloppen in en recyclede Bol enveloppen die ik voorzag van een nieuw label. En dan het hoogtepunt. Een verse Naar de Aarde uit de doos vissen. Die doodvoorzichtig openvouwen op de titelpagina voor een opdracht of handgeschreven briefje. En hop, naar de Primera aan het Beukenplein, waar ik kind aan huis werd. Nog leuker vond ik de persoonlijke verkoop. Ik overhandigde een Naar de Aarde met mijn grootste glimlach, aan iemand die mijn boek wilde hebben!

Ik schrijf in de verleden tijd. Want mijn boektournee was goed en wel op gang, toen corona haar intrede deed. Live sociale contacten en reisjes door het land waren plots uit den boze. Mijn plannen voor locaties, data, festivals en PR stortten als een kaartenhuis in elkaar.

20200218_133812Alle tijd voor bezinning. Waar ging het nou ook-al-weer-eigenlijk-helemaal om? Rijk werd ik er niet van, met royalty’s van een paar euro per boek. En bij die gesprekjes waarin ik de verkoopresultaten uit de doeken deed, had ik deepdown wel door: deze cijferfocus vervult mij niet echt. Met Naar de Aarde wil ik mensen wakker kussen. Ze begeisteren en bemoedigen. En misschien zelfs in beweging brengen. Dat zou het grootste cadeau zijn. Boekverkoop is dan een middel, geen doel op zich. O ja.

Met dat doel in gedachten, vraag ik nu toch jullie hulp. Om het boek uit die krochten van mijn gangkast te toveren en te verspreiden! Zodat ik ook die tweede druk exemplaren met veel genoegen in enveloppen kan steken. Om verhalen over geleefde dromen de wereld in te sturen. Om de lente en de tweede druk te vieren, doe ik er een paar zonnebloemzaadjes bij. Wie weet wil je dit voorjaar samen met je zaadje een kleine of grote wens in de grond planten.

Actie Boek met Bloem

20200525_175334-1In deze coronatijd stuur ik Naar de Aarde persoonlijk en gratis naar je toe, inclusief…

  • wat extra liefde
  • een persoonlijke boodschap
  • een paar biologische bloemenzaadjes
  • perspectief en een positieve blik in tijden van verandering

Misschien ken je iemand die juist nu een nieuw pad wil inslaan. En daarbij aanloopt tegen de levensgrote HOE vraag. Doe die persoon dan een plezier met deze Boek met Zonnebloem tip. Dan zorgen we samen voor een beetje extra licht en zon!
Bestellen tot en met 5 juni.

Naar de Aarde in de media

‘Met haar boek Naar de Aarde deelt zij inspirerende verhalen van pioniers die met creatieve oplossingen bijdragen aan het welzijn van onze planeet. Ook leuk: elk verhaal geeft je een idee van wat je zélf kunt doen voor een groenere aarde.’ Yoga Magazine

Lees recensies en interviews op mijn groeiende pagina In de media.

Boek Naar de Aarde

Het is er! ‘Een fascinerend, openhartig en meeslepend boek (…). Het raakt aan essentiële diepere waarden.’ Overal te bestellen.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s