Zelfvoorzienend

Hoe lang was jouw haar, toen de kappers in lockdown gingen? Over mijn lessen in zelfvoorziening in coronatijd.

Aan het prille begin van de lockdown ervaar ik vooral weerstand in mezelf. Wat blijft er van jouw en mijn leven over, als alles wat we onmisbaar achten wegvalt? Ons werk, onze vakantie, ons vaste sportavondje? Mijn weerstand roept: ‘Ik heb toch activiteiten buitenshuis nodig, om mijn solo ZZP bestaan van structuur en kleur te voorzien? Zonder mijn Flevo hardloopgroepje, Biodanza plezier en yoga uitje, verkommer en verpieter ik! Ik heb aanraking nodig en live sociaal contact! En platteland escapes om ruimer adem te halen.’

Weerstand is angst, ontdek ik al snel. Ik ben bang om even grijs te worden als de levenloze stenen in de stad. Toch houden die mij voorlopig nog wel even gezelschap. Hoe kan ik een basis in mezelf vinden, los van omstandigheid en plek? Hoe geef ik mijn Reis naar de Aarde gestalte in tijden van pandemie?
Stapje voor stapje leer ik om zelf te ondervangen wat ik nodig dacht te hebben voor mijn geestelijk welbevinden. Ik ontwikkel nieuwe vaardigheden, ik word emotioneel zelfvoorzienend.

20200422_144143

DIY kapper

Zo is daar mijn haar, dat al irriteerde voor de lockdown inging. Ik probeerde speldjes, staartjes, sjaaltjes – het wilde niet. Als hypersensitief persoon kan ik woest ongemakkelijk worden van ‘teveel haar in mijn nek’. Wat een luxe dat je dan direct bij een kapper terecht kon! Nu ging mijn mind op zoek naar alternatieve oplossingen. Illegaal kappersbezoek en zelfs een tondeuse trokken aan mijn geestesoog voorbij. Ten slotte greep ik zelf naar de schaar. Die achterkant, van voren, opzij en bovenop, alles wat mij stoorde moest eraan geloven. Over het resultaat was ik verrassend tevreden. Bovendien had ik met mijn stoere doe-het-zelf actie 44 euro uitgespaard.

2020-04-23 22.00.50
Op de dag van mijn zelfknip actie moet ik op de foto voor de krant. Uiteindelijk blijft mijn coupe verborgen in de schaduwen!

Krachtige groene vriendjes

IMG-20200422-WA0005
Wilde postelein oogsten in de Transvaalbuurt. Foto: Sameena Seeds Sower

Om mijn vreugde te voeden, in de natuur te verwijlen én mijn gezondheid te versterken, begin ik als vanzelf te wildplukken. Mijn actieradius te voet brengt mij van Oosterpark en Flevopark tot Park Frankendael. Intuïtief trek ik naar het wilde felle lentegroen om mijn weerstand een boost te geven. Dagelijks verzamel ik daslook en brandnetel voor mijn soep en roerbak gerechten. Duizendblad, bijvoet en kleefkruid leer ik opnieuw herkennen om thee van te trekken. Ik doe zelfs een nieuwe ontdekking: wilde postelein, zomaar in de stad! Uit deze vondsten ontstaan weer nieuwe recepten. En wie weet een giga weerstand – in de positieve zin dan! Maar bovenal voel ik mij krachtig, door zelf superverse en ijzer-sterke groente zo uit de grond te trekken. Ver weg van supermarkten die in deze tijd nogal unheimisch aandoen.

brandnetel mesh
Mijn brandnetel-appel-tofu lunchgerecht. Brandnetel bevat zeven keer meer vitamine C dan een sinaasappel!

Mijn ware aard

En toch, lieve mensen, slaat mijn angst om te vervreemden in deze anderhalve-meter-samenleving met zekere regelmaat toe. Hoe kan ik op een beperkt dieet aan woeste natuur en sociale inbedding, het lijntje houden met mezelf en de wereld? Ik sla aan het mediteren. Een uitgebreid online aanbod zoeft mij links en rechts via mailbox en sociale media langs de oren. Het helpt. Niet alleen vind ik een nieuw ankerpunt in verder agendaloze dagen. En leer ik verbinding te ervaren op afstand. Met de dagelijkse meditatie en recitatie van de Gayatri mantra bevestig ik telkens het licht in mezelf. Los van de omstandigheden.

‘Door alle lagen van ervaring heen
is DAT de ware aard die het bestaan verlicht,
het allerhoogste Ene.’

En zo kan het gebeuren dat mijn buurvrouw op haar vraag hoe het gaat, zelf het antwoord al geeft. ‘Wat straal je!’ En dat ik mij zowaar een week achtereen tevreden voel, tot rust gekomen in dit simpele, uitgeklede lockdown leven. Zenleraar Wim Heusinkveld noemt de Gayatri het ultieme bevrijdingslied. Een prachtige vervanging voor het Wilhelmus. Tot dat zo ver is, bevrijd ik mijzelf, stukje bij beetje. Ik ervaar de kracht van zelfvoorziening. Door te vertrouwen op mijn ware aard.

Op welke gebieden begin jij zelfvoorziening te ervaren in deze tijd?


Met dank aan het gratis corona support programma van de Maanhoeve, mijn dierbare meditatiecentrum in Drenthe!

Naar de Aarde in de media

‘Bovenal voert de schoonheid van een (ander) leven hier op aarde de boventoon. Een inspirerend boek dat vlot wegleest en zeker de moeite van het lezen waard is…’ Pioniers Magazine. Lees deze en andere recensies op mijn nieuwe pagina In de media.

Boek Naar de Aarde

Het is er! ‘Een fascinerend, openhartig en meeslepend boek (…). Het raakt aan essentiële diepere waarden.’ Overal te bestellen.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

6 reacties

 1. Herkenning, Laura, en ik moest lachen om jouw knipervaring: ik heb vandaag voor het eerst (sinds ik 15 was) m’n haar zelf geverfd! 🙂

  Lieve groet,

  Margriet

  Sent from Outlook Mobile

  ________________________________

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben zo benieuwd naar je haar! Ik vind het zo’n leuk avontuur wat je gedaan hebt. Ik heb er ook over gedacht om er zelf de schaar in te zetten, maar dat heb ik tot nu toe echt niet gedurfd. Ik zou het wel erg leuk vinden als je even een actuele foto stuurt van je nieuwe coupe …

  liefs, eveline

  PS: leuk om via je nieuwsbrief zo bijgepraat te worden …

  >

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk om te lezen hoe het met je gaat. Wat heb je een grappig stuk geschreven. Ik heb hetzelfde gevoel als jij. Ik mis mijn activiteiten buitenshuis door de lockdown. Wat ben je actief en sportief. Een leuke foto. Je loopt krachtig rechtop en vol zelfvertrouwen. Je straalt echt. Ik zie nu een nieuwe Laura.
  We gaan langzaam uit de lockdown. Dat is wel fijn. Kunnen we weer onze bezigheden oppakken.

  Lieve groet,
  Theresa

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat ziet er goed uit:) Kapper ben ik zelf ook al lang niet meer geweest, maar ik mis het ook niet.
  mis een beetje bijknippen.
  Leuk het zelfvoorzienende leven, we zijn ook bezig met onze moestuin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s