Op expeditie naar de bioboer

“I picks my friends like I pick my fruit”, zingt mijn idool Erykah Badu in “Appletree”. “My Granny told me that when I was only a youth”. Aan deze levenswijsheid denk ik vaak als ik mijn groente en fruit met precisie uitzoek. Ze stuk voor stuk bevoelend, voor ze mee mogen in een zakje. Op vakantie ontdekte ik het walhalla van de groente uitzoeker.

Oké, Amsterdam heeft ook voordelen. Vanuit mijn stekkie in Amsterdam Oost kan ik kiezen uit drie biowinkels op loopafstand. Word het de Ekodis, Biolicious of Ekoplaza? Voor de allerfijnste winkelervaring pak ik soms de fiets naar de Aanzet in de Pijp. Boodschappen doe ik altijd voor mijn plezier. Het door mijn handen laten gaan van mooie groentes werkt super aardend voor mij. In ruime winkels met natuurlijke producten in houten schappen, voel ik mij het meest op mijn gemak.

Natuurkampeerterrein Gloeiend Groen

Deze zomer bezochten we het Nederlandse en Belgische platteland. Op zoek naar een natuurlijke manier van leven. Onze pijlen zijn gericht op eco communities in Brabant, Gelderland, de Achterhoek, Limburg. We beginnen onze expeditie met een stop op natuurcamping Gloeiend Groen in het Noord-Brabantse Gassel. “Waar kunnen we biologische boodschappen doen?”, is dan een van mijn eerste vragen. Campingbaas Lennard krabt zich achter zijn oor. In Gassel zijn we aangewezen op de plaatselijke Jumbo of Albert Heijn. “Nou ja, supermarkten hebben ook een biologisch assortiment”, reageer ik. “En we kunnen natuurlijk wildplukken!”, wijs ik op de uitbundig groeiende brandnetels naast onze tent.

Lennard denkt nog graag even met ons mee. De hoeveelheid bio in een dorpse supermarkt valt tegen, maar de Jumbo is iets beter gesorteerd dan AH. Verder wijst hij waar we de sappigste brandnetels kunnen vinden op het terrein. En we mogen vrijuit kruiden plukken in hun moestuin. Binnen een uur staat hij weer aan onze tent met verse informatie. Bij De Twee Linden in het nabijgelegen Reek moeten we wezen, een biologische tuinderij met winkel.

IMG-20210730-WA0003In het pofboek

Eenmaal ter plaatse vallen we van de ene verrassing in de andere. Als een rondscharrelende man de winkel verlaat, ontdekken we dat deze onbemand is. Aan beide zijden liggen ouderwetse grijze kladblokken met rekenmachines klaar, om de boodschappen zelf te wegen, noteren en op te tellen. En te betalen! De biljetten gaan in een kluisje met gleuf, het kleingeld in een mandje. Een soortgelijk systeem kende ik al wel van communities die ik bezocht. Ook in de ‘gewone wereld’ is dit vertrouwen heel aangenaam.

Verrassing no. 2: ik krijg ook nog de mogelijkheid om op de pof te shoppen! Heb je te weinig cash bij je of kom je niet uit met het wisselgeld? Dan kun je je aankopen noteren in het pofboek en de volgende keer betalen. De derde verrassing zijn de groenten zelf, ze blinken ons tegemoet van levendigheid. Het ontbreken van naambordjes doet een beroep op onze parate groentekennis. De peulen zijn in de aanbieding, hoe zien die er ook al weer uit? Gelukkig is Google er nog.

Zapallito

In een volgend gehucht zetten wij natuurlijk weer onze zinnen op een boerderijwinkel. Zo komen we in Noord-Limburg terecht bij De Hooge Weyer. In deze bio-dynamische Demeter winkel treffen wij boerin Bets zelf. Ook dat blijkt een ongekend plezier. Eerst duik ik zelf vol vreugde in de krachtigste preien ooit en in de verzameling mooie zachtroze en gele bietjes. Bij de wortels tipt ze ons als kampeerders om voor de ongewassen, gronderige variant te gaan. “Die zijn langer houdbaar dan waspeen, daar is een laagje af.”

20210811_140109

Ook wijst ze me op de bloemkolen. Deze mini exemplaren die niet veel groter zijn dan een grapefruit, lijken mij aanvankelijk te min. Onterecht, legt Bets uit, ze zijn rijp geoogst. In supermarkten kom je deze echter niet tegen, omdat standaard maten makkelijker in een krat passen. Jammer van de kleinere oogst die zo verloren gaat! Vervolgens introduceert Bets de zomerpompoen Zapallito bij mij. Lekker om rauw in schijfjes te eten, of op de barbecue. De Zapallito die ik heb uitgekozen legt ze weer terug, in ruil voor een rijper exemplaar. Ik laat me graag leiden door haar dertig plus jaar ervaring.

Picknick onder de linde

De winkel in de boerenschuur waar de zwaluwen in en uit vliegen, is niet groot. “Wij kiezen voor gewassen die passen bij onze grond, het weer en het seizoen.” Anders dan bij De Twee Linden ligt er in de winkel van Bets en haar man niks anders dan wat ze zelf telen. “Zo willen wij mensen bewust maken van de grote variëteit aan seizoensgroenten die je kunt eten.” Aangemoedigd door haar hartelijke en bevlogen ontvangst, vraag ik spontaan of wij op het erf mogen picknicken voor we verder reizen. Ze wijst uitnodigend naar een bankje dat onder een prachtige oude Lindeboom op ons lijkt te wachten. “Die boom heeft een krachtige energie.”

20210811_140156

Wij koesteren deze ervaring om direct van het land te eten. Om te zien hoe dicht dit boeren echtpaar bij de natuur staat. De vitaliteit van de groenten lijkt door te werken in de passie die Bets uitstraalt, en andersom! Gesterkt in ons verlangen om te landen op een plek waar we in verbinding met ons voedsel kunnen leven, trekken we verder. Wordt vervolgd!

Waar haal jij met het meeste plezier je groente en fruit?

20210811_140038Boerenwijsheid op De Hooge Weyer 🙂

tips

Ook rond Amsterdam kan ik terecht op de boerderij! Terug van vakantie ontdek ik zorgboerderij Klarenbeek aan de Amstel. En het initiatief Boeren en Buren, waarbij ‘buren’ gezamenlijk bij boerderijen in de buurt bestellen en dit op een centraal punt afhalen. Er zijn meer dan 140 Buurderijen in België & Nederland. 

Boek Naar de Aarde citaat

coverdef_metlijn_LR“Voedsel is voor mij de basis, de motor van ons bestaan. Ik vind het fijn om te weten wat ik eet. Door zelf te gaan verbouwen, creëer je automatisch betrokkenheid bij wat je eet.” Eva Flendrie vertelt in Naar de Aarde waarom ze een bedrijf begon om oesterzwammen te kweken op koffiedik. 

Een passend cadeau voor iemand die zich ook graag bezig houdt met wroeten in de aarde en de link naar ons eten. Het boek Naar de Aarde is overal te bestellen

Agenda Naar de Aarde

23 oktober ‘Vrouwen volgen hun groene hart’ – De Graal – Utrecht. Met inleiding over Naar de Aarde! Meer informatie

Tekst in Essentie

Ik schrijf teksten in opdracht voor websites, nieuwsbrieven, tijdschriften. Op deze pagina vind je mijn recente publicatie: ‘Herontdek de natuur in jezelf. Permacultuur Magazine.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte van nieuwe blogs.

4 reacties

 1. Wij halen fruit en groente het liefst uit onze eigen tuin 😉 Dit jaar viel met name de groente-oogst erg tegen vanwege de enorme hoeveelheden slakken. Dan zijn wij ook aangewezen op de ‘gewone’ supermarkten hier (en dat is in het noorden van Denemarken), die overigens allemaal een goed ‘øko’-assortiment hebben. Het liefst zou ik plaatselijk bij (bio)boeren kopen, maar helaas… dat ik zoeken naar een speld in een hooiberg hier…

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank voor je reactie, leuk om te horen! Ja, fruit en groente oogsten uit eigen tuin, dat is natuurlijk de ultieme verbinding met je voeding! Daar hoop ik nog meer ervaring mee op te doen. Fijn dat Denemarken zo voorop lijkt te lopen wat betreft eko-assortiment in de gewone supermarkt!

  Like

 3. Wat leuk om te lezen over je bezoek aan de Twee Linden in Reek, Laura. Zij zijn trouwens ook ‘boer bij de buren’, ook al staan zijn niet op die website. Iedere week leveren zijn enkele tientallen groentenpakketten in onze wijk in Nijmegen. Echt super!

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Reinhard, wat leuk om jouw reactie te ontvangen. Ja, het lijkt me een bijzonder bedrijf, ben best benieuwd naar de boeren erachter 🙂 Hun pakketten zijn vast heerlijk – fijn dat je die in je eigen buurt kunt ophalen, zonder in de auto te hoeven stappen. Doe ze maar de groeten 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s