Klimaatverandering? Nee, bedankt!

Hoe sta ik tegenover klimaatverandering? En hoe zit het met mijn lezers – heb jij zin om dit stukje te lezen dat opent met een vette conversatiestopper? Een gewetensvraag, die me bezighoudt na het zien van de documentaire ‘Thank you for the rain’.

Een half jaar geleden startte ik op 22 april deze blog Naar de Aarde en sindsdien viel er nauwelijks regen. Toch komt het woord ‘droogte’ niet voor in mijn verhalen (behalve misschien in mijn blog Hemelwater, waar ik het uitblijven van regen verwelkom vanwege mijn defecte regenpijp!). Waarom eigenlijk niet?

Klimaatonzekerheid

Op mijn expedities om mij meer met de natuur te verbinden kom ik het heus wel tegen, de effecten van deze uitzonderlijke weersomstandigheid. Wildplukexpert Eelco wijst ons tijdens zijn Wilde stadsoogst toer op fruitbomen die het zwaar hebben en een maar matige oogst laten zien. Voedselbos beheerders leggen mij uit hoe bomen hun vruchten en bladeren vroegtijdig loslaten uit zelfbescherming. En een stadstuinder in Amsterdam Noord ziet met lede ogen haar gewassen elke dag achteruit gaan, ondanks de overuren die ze maakt. Ik schrijf er niet over.

Ik denk voornamelijk uit een soort schaamte. Een vrees om als onheilsvoorspeller te boek te staan. Als te serieus, niet gezellig, een beetje raar zelfs? Ook speelt mee dat ik wil inspireren om bewuster om te gaan met de natuur door positieve verhalen. Negatieve berichtgeving over het milieu is er genoeg en werkt eerder afschrikwekkend dan inspirerend. Volgens Willem Ferwerda is return of inspiration superbelangrijk als motivatie om duurzamer te gaan leven. Dus schrijf ik over het bouwen van wormenhotels, guerilla gardening met zonnebloemen en wildpluk avonturen.
En ook ik vond het aanhoudende zomerweer gewoon heerlijk.

DUURzaamleven-01
Anabella Meijer – http://www.kanai.nl

De ironie van regen

Maar dan zie ik dus Thank you for the rain, zo’n film die je wakker schudt. Het brengt in beeld wat in mijn luxe, westerse stadsleven grotendeels buiten beeld blijft – de ingrijpende gevolgen van dat k-woord dat ik tot nu toe liever vermijd. Deze openingsfilm van het Greendoc Film Festival verhaalt over een Keniaanse boer die de strijd aangaat met de droogte. De ironie wil dat ik mij op vrijdag 26 oktober voor het eerst sinds maanden weer in regenkledij hijs, op weg naar de film bij broedplaats De Ceuvel aan een rafelrandje van Amsterdam Noord.

Hoofdpersoon Kisilu Musya introduceert zichzelf als toegewijde vader, die de taak heeft zijn negenkoppige gezin te voeden. Gaandeweg verschuift zijn sterke verantwoordelijkheidsgevoel naar het motiveren van dorpsgenoten om bomen op hun akkers te planten, in plaats van te kappen. ‘Zonder bomen geen regen’, probeert hij hen bij te brengen op een dorpsvergadering. ‘We hebben bomen nodig voor verdamping en om erosie tegen te gaan.’ Het herhaaldelijk uitblijven van het regenseizoen helpt om zijn pleidooi kracht bij te zetten. En zijn methode werkt. De akkers zijn groener dan ooit en de oogst lijkt veelbelovend. Totdat halverwege de film blijkt dat de titel Thank you for the rain ironisch bedoeld is. Met het doorbreken van de langverwachte regen, barst er een noodweer los dat alle hoop wegspoelt.

Inspiratie door mieren

Wat droogte en overstroming niet voor elkaar krijgen, lukt de klimaattop in Parijs wel: we zien een uit het veld geslagen Kisilu. Hij mag in Parijs de stem van inheemse boeren vertegenwoordigen. Als de onderhandelingen vastlopen, blijkt dat de wereldleiders niet genegen zijn om zich te binden aan klimaatafspraken. ‘Dat heeft namelijk financiële gevolgen voor hun land’, legt iemand een onthutste Kisilu uit.

‘Ik wou dat ik een aantal wereldleiders mee kon nemen om te komen verhongeren bij mijn gemeenschap’, zegt hij tegen zichzelf. ‘Helaas heb ik die macht niet; ze gaan door met hun vermaak ten koste van anderen.’ Thuis observeert hij een hoop mieren die perfect samenwerken voor hun voortbestaan en concludeert: ‘Wij mensen nemen ons leven niet serieus.’

Klimaatheld

Ik ben diep onder de indruk van de heldere blik, toewijding en geestdrift die Kisilu laat zien. Maar bovenal, ken ik niemand die het welzijn van het ‘Grotere Geheel’ zo boven zijn eigen noden plaatst. We zien hoe Kisilu continu op pad is om op vrijwillige basis de verschillende boomplantages aan te sturen. Ondertussen verzucht zijn vrouw Christine dat ze er alleen voor staat om hun land te bewerken en het gezin te voeden. Ze laat een handje granen zien. ‘Dit is het enige eten dat ik voor vandaag heb. En voor morgen.’

Ik denk aan mijn eigen existentiële angsten nu ik mijn vaste baan heb ingeruild voor een onzeker schrijversbestaan. Met een vette bankrekening en goed gevulde koelkast, en zonder zeven kinderen om zorg voor te dragen. Ik zou Kisilu graag interviewen voor mijn boek. Ik wil hem vragen waar hij de moed vandaan haalt om zich fulltime in te zetten voor de Aarde. En hoe hij erin slaagt om rampspoed op te vangen met een lach.
Bij de aftiteling voel ik hernieuwde kracht en vastberadenheid. Met dank aan Kisilu!

Meer weten

Thank you for the rain heeft een uitgebreide website.
Greendoc Amsterdam is een initiatief van duurzame broedplaats De Ceuvel en screent activistische documentaires over duurzaamheid en klimaatverandering.

th
Thank you for the rain / Differ Media
Inspiratie en actie rond klimaatverandering

Greendoc Amsterdam introduceerde na afloop van de film twee toffe klimaat-betrokken organisaties. Ik ga er zeker een kijkje nemen:

ASEED organiseert acties om te laten zien dat de industriële landbouw en voedingsindustrie een belangrijke oorzaak van klimaatverandering zijn.
Fawaka Nederland geeft les aan kinderen en jongeren over groene en maatschappelijke uitdagingen en zorgt voor meer etnische diversiteit in een overwegend blank debat.

En nog een laatste tip die niet mag ontbreken:
Het enige boek over klimaatverandering waar je blij van wordt, komt bijna uit: Eerste Hulp bij Klimaatverandering

Blog en boek Naar de Aarde

In 2019 verschijnt mijn boek Naar de Aarde. Tien Earthkeepers over het volgen van je roeping. Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) kun je hun inspirerende verhalen alvast volgen.

 

3 reacties

 1. Lieve Laura,
  Ik heb je blog half gelezen. Ik vind het interessant, maar te lang. Zoveel geduld en aandacht heb ik niet. Kill your darlings of knip het in tweeen of drieën. Overigens verbaast het mij dat je allerlei leuke menselijke initiatieven prijst en je zorgen maakt over de reactie van de aarde. De aarde is wijs. Als de mensheid ten onder gaat is dat een zegen voor de aarde…

  Met hartelijke groet,

  Ate Vegter

  Altijd Verhalen
  http://www.atevegter.wordpress.com

  Like

  • Ha Ate,

   Dank voor je trouwe volgen en lezen van mijn verhalen. En voor je feedback.
   Ja, over de wijsheid van de aarde heb ik eerder gehoord, wat fijn om daar op te vertrouwen. Ik hoop dat ook meer te ervaren.
   Ondertussen ga ik vrolijk verder op mijn zoektocht om meer in harmonie met mens, dier en aarde te leven, want dat maakt mij blij.

   Geliked door 1 persoon

 2. Lieve Laura,
  Jouw enthousiaste verhalen werken inspirerend op mij. Ik was al enigszins milieubewust. Ik ben mij door jou gaan inzien dat er nog veel te doen is en bewuster geworden wat iedereen zelf kan doen, al is het op kleine schaal.

  Liefs,
  Theresa

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s