Ama Koranteng-Kumi: ‘Maak ruimte voor je roeping’

Het verhaal van Ama klinkt voor mij als een droom. Er was eens een vrouw die groene oases wilde creëren in Amsterdam Zuidoost. Om de natuur als bron van inspiratie en veerkracht te benutten voor vrouwen uit de buurt… Deze droom bestaat dus echt en wel in de vorm van moestuinproject Bloei & Groei, bij mij ‘om de hoek’ in de Bijlmer! Initiatiefneemster Ama Koranteng-Kumi: ‘Ik geloof dat we op deze Aarde zijn omdat we iets te doen hebben.’

In 2014 kwam er dankzij Ama’s inzet land beschikbaar op de Gaaspertuin in Amsterdam Zuidoost, om met vrouwen uit de buurt groente, fruit, bloemen en kruiden te kweken. Sinds kort bestaat er alweer een kersverse tweede oase in Zuidoost: de Venserpoldertuin. De eerste tomaten zijn net geoogst als ik langskom. Op elke tuin kunnen jaarlijks zo’n vijfentwintig vrouwen terecht die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In buurtkamer MultiBron ga ik in gesprek met Ama, creatief leider van dit initiatief. Ik ben benieuwd naar haar ervaringen met de helende werking van de natuur. En hoe ze deze kracht benut voor de vrouwen van Bloei & Groei.

Heel simpel

‘Door onze verbinding met de natuur weer te ervaren, komen we dichter bij onszelf. Het kan helpen om kwetsbaarheden te helen. Dat kan van alles zijn: pijn, trauma, angst, onzekerheden, labels die we kregen… Ik zoek de helende werking van de natuur vaak bewust op, door een wandeling te maken of op een bankje te zitten in een bosrijk gebied. Heel simpele dingen, die mij geholpen hebben om te dealen met moeilijke situaties in mijn leven. Hoe mooi zou het zijn om de kracht van de natuur die ik ervaar meer te benutten en ook te delen met anderen? Zo ontstond mijn droom om groene oases in de stad te creëren waar we onze relatie met de natuur kunnen herstellen.

Tuinen van overvloed

Op de tuinen verbouwen de deelnemers zelf voedsel. Ze maken de seizoenen mee, zien de planten groeien… Het zijn de kleine dingen die gelukkig maken en contact met de natuur helpt om dat te ervaren. Tuinieren kan zoveel positieve emoties geven. Een gelukte oogst geeft een stukje zelfvertrouwen. En als het mislukt kun je een beetje huilen, of er om lachen en inzien dat er in de natuur af en toe ook iets mislukt. Zo hadden we een tijd een veenmol op de Gaaspertuin die onze oogst op at. Daar moesten we mee leren dealen en eerst baalden we er flink van. Maar na een tijdje werd het de grap van de tuin: “Heb jij dat gedaan of de veenmol?”

img_4080-e1542037808947.jpg

Van bloei naar groei

Onze Bloeicoach stelt een persoonlijk workshop programma samen en is elke week op de tuin aanwezig voor een één op één gesprek. Het doel: een luisterend oor bieden en samen kijken aan welke punten een deelnemer wil werken. We vragen wat iemand wil en kan, en of Bloei & Groei daar iets in kan betekenen. Wil iemand misschien zelf workshops gaan geven? Meer leren over kruiden of een eigen tuin opzetten? Die wensen kunnen wij ondersteunen.

Bloei & Groei werkt dus op verschillende niveaus. Door het verbouwen van eigen voedsel komen vrouwen in beweging en gaan zij gezonder eten, zodat ze zich fysiek beter gaan voelen. Het opdoen van sociale contacten op de tuin helpt bij het doorbreken van een sociaal isolement. Op emotioneel gebied brengt het werken met de natuur balans, rust en heling. De tuinwerkzaamheden bieden bovendien de mogelijkheid om te reflecteren en nieuwe vaardigheden te leren. In combinatie met de gesprekken met de Bloeicoach kunnen vrouwen op een andere manier naar hun leven gaan kijken en beseffen dat het mogelijk is om meer nieuwe dingen te gaan doen.

DSC_0339 (2)

Ruimte voor je roeping

Ik geloof dat we op deze Aarde zijn omdat we iets te doen hebben. We hebben allemaal een roeping, een weg die voor ons bestemd is. Het is alleen zo moeilijk om die roeping te volgen, dat is een van de moeilijkste dingen die er is. Dat komt omdat we ons vaak laten leiden door verwachtingen uit onze sociale omgeving of vanuit onze opvoeding. Toch is het de moeite waard om je roeping te onderzoeken. Ik vind het geen overbodige luxe om daar de ruimte voor te nemen. Het idee heerst dat je met weinig geld of als alleenstaande Surinaamse moeder niet met je dromen bezig kunt zijn – wie zegt dat?

Met Bloei & Groei begon ik voor het eerst aan een project met een hele organisatie eromheen in de vorm van een stichting. Ook al vond ik dat heel spannend, ik wilde het innerlijke stemmetje van mijn eigen roeping niet meer negeren. Eerst deed ik dat nog wel, doordat ik me afvroeg hoe ik dan geld ging verdienen. En wat mensen van me zouden denken. Dan stond ik om 6:00 op om de trein naar Amsterdam te pakken en zei tegen mezelf: “Ama, je bent gek. Je kunt hier de huur niet mee betalen!”

Steeds meer bevestiging

Een nieuw project heeft inderdaad niet gelijk financiële stabiliteit, waardoor je in de praktijk veel ballen in de lucht houdt. Maar in de loop van de jaren merkte ik: dit is het gewoon, of ik wil of niet. Doordat ik zag hoeveel Bloei & Groei betekent voor vrouwen die deelnemen, maakte het niet meer uit wat ik ervan vond. Ik besloot: “Dan is het maar gek, het is een opoffering die ik graag wil maken.”

Het vraagt veel wilskracht en geloof in jezelf om op dat punt te komen. Het helpt ook wanneer anderen vanaf het begin in jou geloven. Als je eenmaal op het pad zit, krijg je steeds meer bevestiging. Dat kan intrinsiek zijn door te ervaren: dit voelt goed, dit klopt. Bevestiging kan ook van buitenaf komen, doordat anderen herkennen en erkennen wat je doet, bijvoorbeeld door dit interview! Of bij honorering van een fondsaanvraag, waardoor ik merk dat er mensen zijn die in het project geloven. Hoe meer bevestiging ik krijg, des te meer ik weet: ik ben op de juiste weg.’

Kopie van tuinieren-3- bloeigroei

Copyright foto’s: Bloei en Groei

Meer weten

Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen op de tuinen van Bloei & Groei of mee te doen aan de workshops.

Boek ‘Naar de Aarde’

Ama had nog veel meer te vertellen! Haar volledige verhaal vind je in mijn boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s