Vrijheid op het Living Village Festival

‘Draai je leven zoveel mogelijk om.’ Bob Radstake raadt me aan om niet een beetje in het diepe te springen, maar helemaal. ‘Ga voor het laatste hoofdstuk van je boek zelf ervaringen opdoen als je klaar bent met je interviews. Gewoon je rugzak op en gaan, zonder plan.’

Ik slik. Afreizen naar Drenthe voor een bezoek aan de rijdende Tiny Tempel van de familie Radstake vond ik al een spannende onderneming. Al krijg ik nog even respijt, volgens Bob is er geen haast bij het plan. ‘De winter is misschien wat bar, maar de lente is een heel mooie tijd voor zo’n avontuur.’
Wie zijn Bob Radstake en zijn vrouw Cathelijn? Hoe beland ik in hun Tiny Tempel in Zuidwolde? En waarom sta ik open voor deze spannende adviezen?

Flashback: The Living Village Festival 2018

Zo’n half jaar geleden struin ik over het Living Village Festival: voor mij the place to be, met workshops over ecodorpen, voedselbossen en zelfvoorzienend leven. Nog maar net aangekomen in the Village, schuif ik aan bij de inspiratielezing van Bob, initiatiefnemer van het festival. In zijn verhaal proef ik de vrijheid waarmee hij zijn leven vormgeeft.

lvf

Ik heb de regie over mijn leven. Dat betekent dat ik nu bijvoorbeeld de microfoon kan neerleggen en weglopen. Ik sta hier omdat ik mijn verhaal echt met jullie wil delen, niet omdat in het programmaboekje staat dat ik hier om deze tijd moet zijn.

Hij nodigt mij en andere bezoekers die verlangen naar ‘andere manieren van leven’ uit om daadwerkelijk stappen te zetten.

Ik moedig mensen aan om de ruimte te nemen om hun gevoel te volgen. Voel het, vind iets, doe het gewoon – probeer het maar, ook al is het iets dat anderen misschien niet begrijpen. Neem gewoon die ruimte voor jezelf, daarvoor ben je geboren. Zijn en ademen, dat is het enige wat hoeft. Je hoeft niet te “presteren” van het Universum.

Met deze inspiratie is het festival nu al geslaagd voor mij! Na afloop wacht ik hem buiten de tent op en gooi mijn wens eruit: ik wil je graag interviewen. Zijn antwoord komt een beetje onverwacht. ‘Kom maar een paar dagen meelopen op onze pelgrimstocht. Onderweg kun je mij interviewen.’

Wonen in bomen

levendbouwen
Kunstwerk van Marcel Kalberer

Bob ontwikkelde met ‘levend bouwen’ een unieke techniek: door bomen met elkaar te laten vergroeien creëert hij levende kunstwerken waar je in kunt wonen. Zijn grote droom is het realiseren van een heel ecologisch dorp gebouwd van levende bomen: ‘Het Levende Dorp’. Met dit project wil hij de wereld laten zien hoe we met de natuur kunnen samenleven op een heel praktische manier. Sinds een aantal jaar organiseren de Radstakes “The Living Village Festival” in Dalfsen. Het doel: hun kennis over levend bouwen delen en middelen genereren voor hun droom.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                De vrijmoedigheid waarmee Bob en Cathelijn zich in nieuwe projecten en avonturen storten, trekt mij aan. Ook prikkelt het mijn nieuwsgierigheid: hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Op pelgrimstocht

Als ik in het najaar bij Bob en Cathelijn op bezoek ga, is het stel net een maand neergestreken in het Drentse Zuidwolde. Hun tiny house op wielen heeft een plekje gevonden op een verstild stukje land tussen weilanden met schapen, samen met dochter Lelie, oppashond Che en kat Apie. De familie kan gratis op dit terrein overwinteren in ruil voor wat klussen. Voor water en sanitair kunnen zij terecht in een vakantiehuisje dat tijdens dit seizoen leeg staat.

Contact_Gezinsportret-The-Greenman-Project

Na het festival is het gezin vertrokken op ‘bedevaartstocht’. Over de aanleiding voor deze nieuwe stap vertelt Bob tijdens zijn lezing: ‘Zeven jaar geleden zijn Cathelijn en ik op een recreatiepark in Dalfsen gaan wonen. Omdat de wet niet langer toe staat om daar permanent te wonen, moeten wij van de gemeente vertrekken. Voor onze droom van Het Levende Dorp hebben wij een plek nodig waar wij duurzaam kunnen blijven.’

Cathelijn praat mij bij hoe het hen tot nu toe vergaat op hun pelgrimstocht. ‘Het rondtrekkende leven bevalt ons prima, we krijgen de mooiste plekjes aangeboden. Ik vond het wel lastig dat we zo ad hoc moesten vertrekken. We hadden een paar maanden om de verhuizing te realiseren, terwijl we midden in de organisatie van het festival zaten. Gelukkig is Bob de grootste optimist die ik ken. Na een paar avonden brainstormen waren we eruit. We zouden een tiny house bouwen op het onderstel van een oude SRV-wagen om op bedevaartstocht te gaan, op zoek naar land voor ons levende dorp.’ Bob: ‘Met onze bedevaart willen we tegelijk een punt maken. Er zijn zoveel mensen met mooie initiatieven die aanlopen tegen een papierwinkel, tot de hele energie uit het plan gaat.’

Wonen in een mini huis mag tegenwoordig hip zijn, het stel benadrukt dat dit niet hun ideaal is – dat is Het Levende Dorp. Met de nodige humor laten ze mij zien waar je zoal tegenaan loopt bij het bivakkeren op zo’n bescheiden woonoppervlak. Lekker vaak afwassen bijvoorbeeld, vanwege je beperkte voorraad servies. En als dochter Lelie wil tekenen, moet ik eerst even opstaan van de bank die dienst doet als opslagruimte…

Meer weten…

  • Over stichting Het Levende Dorp: een groen en eetbaar paradijs creëren met de techniek van “Levend Bouwen”
  • Over The Living Village Festival: platform om kennis uit te dragen over Levend Bouwen, ecologisch wonen en zelfvoorzienendheid.
  • Over The Greenman Project: de wereld vergroenen met Levend Bouwen en Artistic Landscaping; het bouwen met levende bomen.

Boek ‘Naar de Aarde’

Bob en Cathelijn hadden nog veel meer te vertellen! Hun volledige verhaal vind je in mijn boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s