Bob Radstake: ‘Ik leef in de kracht van het nu’

Deel II over mijn bezoek aan Bob en Cathelijn Radstake van The Living Village Festival. Waarin ik leer om het avontuur aan te gaan en te surfen op mijn keuzes.

Ik zuig alle informatie van Bob en Cathelijn over in het diepe springen in mij op. Tegelijkertijd merk ik dat er iets in mij stokt. Hoe doe je dat nou, vol vertrouwen aan een avontuur beginnen?

Tips om het avontuur aan te gaan

 1. Noem het ‘avontuur’
  Bob: ‘Wat helpt om onveiligheid aan te gaan, is om het “avontuur” te noemen. En om genoegen te nemen met momenten die minder zijn, dat je het even niet meer weet en denkt: waar ben ik nu beland. Dat mág ook: vanuit chaos ontstaat creativiteit en vernieuwing. Ook op grotere schaal zie ik het streven naar veiligheid terug: het is een van de pijlers van de maatschappij. Zolang je daar in blijft, verandert je leven heel langzaam. Voor drastische verandering heb je chaos nodig.’
 2. Wees de regisseur van je eigen film
  ‘Een ander trucje dat ik toe pas, is om mijn leven als een film te zien. Ik stel mijzelf de vraag: als er een film over mij gemaakt zou worden, is het dan een interessante film? Vanuit die invalshoek kan ik ook als het tegen zit een enthousiaste blik houden, want dan is het goed voor film.’
 3. Ga voor een ‘all-in’ leven
  ‘Daarnaast ga ik voor diepgang. Bij keuzes stel ik mezelf de vraag: klopt het bij wat ik wil? Dat werkt voor mij beter dan de vraag: voel ik me nu blij – want een gevoel is maar tijdelijk. In de maatschappij moet je altijd blij zijn en veel mensen hebben het over “leven op gevoel”. Mij gaat het er niet om dat het goed voelt, maar of het diep voelt.
  Een levensbeschouwing als reïncarnatie kan inspireren om diepe ervaringen op te zoeken. Wat ik in dit leven aanga, komt niet terug in een volgend leven of dat van mijn kinderen. Als je buik begint te gieren door iets moois of iets engs, dat is het leven.’
 4. Vertrouw op je eigen ingeving
  Cathelijn: ‘Mijn tip: elk avontuurlijk plan is met de ratio in zes zinnen onderuit te halen. Vertel het daarom niet aan je ouders of die vriend die dat nooit zou doen. Mijn huisje in Dalfsen heb ik op stel en sprong gekocht; bij de eerste de beste regenbui goot het naar binnen. Als ik dat van tevoren had geweten, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Maar nu gaat het regenen en dan deal je ermee.’ Bob grapt: ‘Dan vraag je de buurman om een nieuw dak te maken en voor je het weet krijg je samen een kind!’

Persoonlijk advies: ga op pad zonder plan

Uitkijkend over de weilanden geeft Bob mij ook een persoonlijk advies. ‘Ik adviseer om van het laatste hoofdstuk van je boek een ervaringsverhaal te maken. Ga na je interviews voor een maand of drie op pad op om zélf te doen wat je ambieert. Geef zoveel mogelijk veiligheden op, ga maar kijken waar je terecht komt, zonder doel. Het reguliere leven eist van je dat je een plan en een doel hebt. Dat is juist wat avontuur en natuur niet hebben.

Door je te laten sturen en te kijken hoe dat uitpakt, leer je vertrouwen op je gevoel, je vermogen om mensen en situaties in te schatten. Dat is een vaardigheid die iedereen van nature heeft, maar die in ongebruik is geraakt. Wij kijken vooral naar de buitenkant, naar titels.’

Surfen op je keuzes

‘Je mag zelf bepalen wat voor jou een zinvol leven is. Je hoeft niet te doen wat de maatschappij om je heen wil dat je gaat doen. Tijdens je opvoeding is er jaren van alles in jou gestopt, met de bedoeling dat je het daarna zelf kan doen. Je mag sturing geven aan je leven vanuit je eigen perspectief, daar ben je mens voor.

Keuzes maken is lastig, dan ga je je verantwoordelijk of schuldig voelen, dat hoeft niet. Inderdaad: alles wat je doet (en ook wat je niet doet!) heeft consequenties. Maar krijg je geen leuk resultaat, dan kun je besluiten om je actie te veranderen. Zo kun je er een beetje in gaan surfen. Het enige waar je jezelf op af kunt rekenen: zijn je resultaten voor jóu bevredigend. Voel je je opgewonden en enthousiast over wat jij doet.’

Een stukje bevrijd keer ik huiswaarts, alsof het gesprek nieuwe mogelijkheden voor mij opent. Met dank aan de inspiratie om vanuit mijn eigen blik te kijken en om voluit te leven.

Meer weten…

 • Over stichting Het Levende Dorp: een groen en eetbaar paradijs creëren met de techniek van “Levend Bouwen”
 • Over The Living Village Festival: platform om kennis uit te dragen over Levend Bouwen, ecologisch wonen en zelfvoorzienendheid.
 • Over The Greenman Project: de wereld vergroenen met Levend Bouwen en Artistic Landscaping; het bouwen met levende bomen.

boek ‘Naar de Aarde’

Bob en Cathelijn hadden nog veel meer te vertellen! Hun volledige verhaal vind je in mijn boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?

5 reacties

 1. Wat mooi. Je verhaal over je bezoek aan Bob en Cathelijn Radstake. Springen in het diepe. Spannend wat je daar tegenkomt. Leven in de kracht van het nu. Verrassend wat de uitkomst zal zijn.

  Lieve groet,
  Theresa

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s