De dansende ziel

Met het boek op bezoek – 1: Omslag

Gewapend met een wortelpeterselie, rol bio-rijstwafels en mijn boek ga ik op pad. Het zijn de ingrediënten voor mijn bezoek aan Omslag in Eindhoven.

Omslag omschrijft zich als werkplaats voor duurzame ontwikkeling. Deze organisatie brengt eco-initiatieven in kaart en doet daar verslag van in tijdschrift ZOZ, de nieuwsbrief ‘Anders Wonen Anders Leven’ en middels activiteiten. Helemaal mijn biotoop dus! Omslag boegbeeld Marta Resink heeft ook nog ‘Naar de Aarde’ besproken in het komende ZOZ nummer. Reden temeer om af te reizen en haar een papieren exemplaar te overhandigen voor de bibliotheek.

Screenshot_2019-11-04 (2) marta resink – Facebook SearchAls ik door de miezer mijn weg zoek door het vreemde Eindhoven, duikt de bekende twijfel op. Of mijn ondernemende actie wel nut heeft. Zit ik wel goed, levert deze investering in treinkaartjes en tijd wel iets op? Op dit eerste uitstapje van mijn ‘boektour’ krijg ik een déjà-vu gevoel. Het lijkt wel of ik midden in het onzekere maakproces zit, onderweg naar een interview! Gelukkig herinner ik mij de wijze les van uitgever Fred. ‘Vertrouw op keuzes die goed voelen.’

Ik loop vanaf de bushalte in één keer goed naar het kloosterhof waar Omslag huist en bel aan. Binnen ben ik verrast door de huiselijke sfeer. Marta geleidt me naar de keuken, waar ze me gelijk het verse ZOZ nummer voorlegt. Terwijl zij nog een klusje afmaakt, lees ik mijn eerste recensie. Een gekke gewaarwording. Ik ben gewend om over anderen te lezen die iets hebben gemaakt en nu sta ik zelf in dit blad!

Mijn ogen blijven gelijk bij de eerste zin hangen. ‘In 2017 nam Laura Vegter (nu 42) een beslissing die menigeen haar zal benijden: ze nam ontslag uit haar baan om dichter bij de natuur te (leren) leven.’ En verrast proef ik haar volgende typering: ‘Onlangs verscheen daarover een fascinerend, openhartig en meeslepend boek.’ Ook in ons gesprek begin ik te glanzen, omdat ik merk dat Marta mijn boek begrijpt. Het gaat over de essentie van het bestaan, zegt ze. In de verhalen van de pioniers heb ik naar boven gehaald waar het om gaat.

Ondanks de regen druppelen na vijven bezoekers binnen die zich aansluiten bij de Vuur en Soep. Ik vind dit initiatief direct heel leuk. Het is al donker als we gehuld in winterjassen onder een afdakje onze meegebrachte groenten zitten te snijden. Omslag medewerker Dick Verheul heeft zowaar een vuur aan de gang gekregen. Daarboven hangt hij aan een driepoot een pan die hij vult met aardappel, pompoen, paprika, prei en ui tot er niks meer bij kan. Een gezamenlijke maaltijd koken op een vuur in de buitenlucht, zo moet het in de oertijd zijn gegaan!

73364238_2511231602285848_43027660976160768_o
Foto: Marta Resink, Omslag

Terwijl we rond het vuur (na)genieten van de soep en salade, maakt Dick een rondje langs initiatieven van de betrokken bezoekers. Zo brainstormen we mee over locaties in de stad voor een benefiet voor Noord-Syrië. Wanneer het mijn beurt is om over mijn boek te vertellen, komt er met behulp van vragen zomaar een vloeiend verhaal uit. Samen belanden we bij de conclusie waar ik ook mijn boek mee besluit. Een doel helpt om in beweging te komen, maar de reis is belangrijker.

Of ik nu weet hoe ik een groene pionier word, vraagt Dick. Mijn ontdekkingsreis heeft me veel gebracht, zoals een groeiend (zelf)vertrouwen. Maar de weg naar een groen bestaan ligt nog open en dat vind ik soms best lastig. Lees het motto van Claire Piters nog een keer, adviseert een wijze vrouw. Je nieuwe weg is niet zichtbaar, licht ze toe, dus ja dat is eng. Kijk je straks achterom, dan zie je dat er wel degelijk een weg is ontstaan. Nu heb je alleen je innerlijke kompas om op te vertrouwen. Maar meer heb je ook niet nodig!

Ik vertel over mijn mooie boekpresentatie en we besluiten om een rondje ‘Waar gaat jouw hart van zingen?’ te doen. Stil luister ik naar de verhalen en emoties die loskomen bij deze vraag. Ik ervaar magie en verbinding in onze kring rond het vuur. Meerdere mensen delen dat hun hart gaat zingen van wezenlijke ontmoeting en dat is precies wat we nu doen.

‘De wereld heeft mensen zoals jij nodig’, zegt de wijze vrouw bij het afscheid, terwijl ze mij bedankt voor mijn bijdrage vanavond. Zelf voel ik het licht dat door mijn ogen naar buiten schijnt. Het lijkt wel of mijn ziel danst. Dankbaar kijk ik terug op mijn rijke bezoek, al verkocht ik geen enkel boek. Ik ben verwonderd hoe mijn verhaal me van de tong rolde, verheugd hoe de rol als facilitator mij natuurlijk afging. Stralend keer ik huiswaarts, gesterkt in wat ik wil bijdragen.

Meer weten

vuurensoep-elke-webOmslag organiseert elke eerste vrijdag van de maand een Vuur en Soep avond

ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, brengt elke twee maanden 48 pagina’s nieuws en verhalen van en over mensen die werken aan een kleurrijke, duurzame samenleving. Voor € 17,50 heb je al een abonnement.

Agenda Naar de Aarde

Filmavond Down to Earth op 13 november samen met Thuishaven

Naar de Aarde community gathering op 24 november samen met Joanna van der Hoek

Naar de Aarde workshop ‘Waar gaat jouw hart van zingen?’ op 22 december samen met Eveline Beumkes

Boek Naar de Aarde

Het is er! Verkrijgbaar via alle offline en online boekwinkels, zoals Boekenroute.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

 

 

4 reacties

 1. Heel leuk en bemoedigend Laura; je krijgt nooit alle antwoorden op al je vragen, maar je komt verder; de reis gaat door, en je geniet, en dat is goed. Felicitaties ♥️

  Like

 2. Dag Laura,

  je krijgt veel nieuwe contacten door je nieuwe boek!
  Als ik zie wat er komende tijd op je programma staat (onder aan je nieuwe post)….heel goed dat je er op af gaat. Bewondering!
  een mooie recensie kreeg je:

  fascinerend, openhartig en meeslepend boek

  veel liefs, Ria

  Like

 3. Lieve Laura,

  Wat een vreugde weer om je stukje te lezen! En at je gewoon doogaat met je veslagen. Hiermee ben je dus begonnen met Naar de Aarde deel 2! Geweldig mooi, die boekbespeking. En ook heel slim dat je die in je blog hebt aangehaald, op de meest natuurlijke manie mogelijk. Ik geniet er erg van om over je avonturen te horen. Zelf ben ik jarenlang geabbonneerd geweest op ‘Omslag’ en de naam Marta Resink is mij zeer bekend. Ik heb haar lang geleden ook wel telefonisch gesproken om te vragen of zij wilde helpen bij de PR voor een lezing/retraite van Thay. Ik heb een heel sympathieke indruk van haar overgehouden en van die hele groep daar. Erg leuk dat je daar geweest bent. Oh ja … en ook leuk om over onze workshop te lezen, die bij deze dan ook een naam heeft: “Waar gaat jouw hart van zingen?” Tot slot verheugt het mij ook zeer dat je je eigen kwaliteiten weer tegen bent gekomen in het samenzijn met de Eindhovenaren.

  veel liefs, eva

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s