‘Frituur nou alsjeblieft wel!’

Als ik de drempel overga bij Deshima, stap ik in de smakenhemel. Ik proefde er ooit een misosoep, waarbij ik zowat door de grond ging van genot. Ook leerde ik er wokken, fermenteren, koken volgens yin en yang. En frituren dus.

Die misosoep was een beleving. Bijna alle smaken waren vertegenwoordigd. Hartig of ‘umami’ door de miso, een pasta van gefermenteerde soja. Het zout kwam onder andere van zeewier. Het zoet van Japanse rijstwijn (mirin) en groenten als ui en wortel. Ook smaakte de soep pittig fris door een kneepje citroen en gember.

Er was een tijd dat je mij voor zo’n misosoep kon wakker maken. Op vrije dagen als ik meer tijd had, maakte ik het als mijn lievelingsontbijt. Nu ik freelancer ben en bijna altijd ‘vrij’ heb, eet ik het zo vaak dat ik eraan gewend ben geraakt. Aan de gewaarwording dat mijn ingewanden beginnen te zingen, zodra dit gouden goedje naar binnen druppelt.

I 💚 groenten

Deshima verspreidt kennis over de macrobiotische keuken en levensstijl. Macrobiotiek kun je, volgens mij, het beste typeren door één woord: dynamiek, oftewel variëteit. Bijvoorbeeld door het gebruik van alle smaken in het palet, maar ook door toepassing van verschillende kook- en snijtechnieken. Op menig zaterdagochtend zat ik tijdens een kookles aan de Weteringschans te stralen op de eerste of tweede rij.

Ik denk vanwege de liefde waarmee ze bij Deshima met groenten omgaan. En de gevoeligheid voor wat eten met je doet. Ze leerden mij onderscheid maken tussen bolgroenten (pompoen, ronde kolen), wortelgroenten en bladgroenten (bijvoorbeeld spitskool, prei, paksoi). Elke groentegroep heeft een andere uitwerking op je systeem en zelfs op je stemming.
Ik ontdekte dat je een prei ook in reepjes kunt snijden, met de nerven mee. En leerde hoe ze groenten als basis gebruiken voor elke maaltijd – ontbijt, lunch, diner. Persoonlijk word ik blij van deze plantrijke voeding, het is mijn dagelijkse link met de natuur.

Boud en sexy

Ik volgde vele kooklessen. Over zeewier, wild geplukte groenten, versterk je darmen, grip op je dip. Maar eigenlijk maakte het thema niet uit. Elke les bevat uitstapjes naar basiskennis die ik gretig tot mij neem. Weetjes waarvan jij nu zegt: ‘lekker belangrijk’, maar waar ik van smul. Bijvoorbeeld dat je granen altijd met een snufje zout moet koken, dan breekt de celstructuur makkelijker open. Bonen kook je juist zonder zout, anders blijven ze hard. Bladgroenten werken ontspannend, wortelgroenten versterkend.

Wees gerust: de lessen bij Deshima zijn nooit dogmatisch. Ze trekken zonder gêne een blikje bonen open om te demonstreren hoe je snel een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. ‘Het is niet zwart-wit’, zegt ook Deshima spil en docent Valentina Nelissen tijdens een les. ‘Gezond eten betekent niet per se dat je oud wordt.’

Tegelijkertijd doen ze lekker boude uitspraken. ‘Vitamine B12 zit onder je schoenzool’, hoorde ik ooit. En: ‘Frituur nou alsjeblieft wel!’ Het nut van frituren is een terugkerend stokpaardje. Net als het belang van een snelkookpan, waarvoor ik al eerder overstag ging. Zelf vind ik vooral de granen uit zo’n pan een wereld van verschil. Ze smaken zachter, lobbiger, sappiger… Ik zou bijna zeggen sexier, al is dat waarschijnlijk het laatste wat je met macrobiotiek associeert.

20200828_144634

On fire!

Frituren dus. Bij de les van Alexander Gershberg kwam het weer langs. ‘Hoe vaak kun je frituren?’, vroeg ik. ‘Tien tot twaalf keer, daarna moet je de olie verversen’, dreunde hij het standaard antwoord op. ‘Nee, ik bedoel: hoe vaak frituur je in een gezond dieet?’ Hij wierp me een zijdelingse blik toe. ‘Voor jou, elke dag of om de dag.’

Dus na de les trippelde ik naar hem toe. Waarom zo vaak, bedoelde hij soms dat ik te yin at ofzo? Nee nee. ‘Jij kijkt zó uit je ogen’, zei hij. En beeldde iemand uit die tegelijkertijd dronken en stoned is en op het punt staat in katzwijm te vallen. Dit beeld trotseerde ik vrouwmoedig en vroeg om tips. ‘Jij hebt meer umpf nodig’, lichtte hij toe. ‘Ja, meer 🌟’, bevestigde Valentina en ze knipte met haar vingers.

Blijkbaar bestaan er geen woorden om uit te drukken wat er nou bij mij ontbrak. Als schrijver waag ik een poging. ‘Jij met je soepen en suddergerechten… als je niet oppast word je zelf een slome stoofschotel!’ Meer vuur mocht er in mijn voeding. Door te wokken en frituren en uitgesproken smaken toe te voegen. ‘Koop mijn kookboek’, zei Alexander nog. ‘Daarin staat uitgelegd hoe je gezond frituurt.’

Pittenkoning

Een paar weken later gaf ik mij gewonnen. Ik toog naar de Pittenkoning, mijn favoriete pannenwinkel aan de Albert Cuyp, voor een dikwandige Le Creuset pan in de aanbieding. Schepnetje erbij, een fles biologische frituurolie in de aanslag, diep ademhalen en hoppa, daar ging mijn eerste groente tempura in het gloeiendhete vet.

Of ik nou meer umpf heb, weet ik niet. Al merk ik zeker de nodige voordelen van mijn MB dieet, dat willen mensen toch weten. 1. Ik ben bijna nooit meer ziek! Dankzij een ijzeren weerstand zie ik al zeven jaar geen spreekkamer van binnen. (Dat kan aan van alles liggen, maar is echt anders geweest). 2. Vaarwel puistjes 3. Ik ben niet langer een koukleum. Maar bovenal word ik heel blij van deze liefdevolle, holistische en avontuurlijke keuken.

IMG_20200608_200720_624
Een hoogtepunt in mijn frituur carrière: vlierbloesem tempura

Afscheid

Lieve mensen, ik heb de zinnen voor deze blog al jaren in mijn hoofd. Ga naar die kooklessen, had ik willen roepen! Voor een paar tientjes krijg je zoveel wijsheid, heerlijke gerechtjes, een shopping voucher en een kopje hemelse thee toe. Het ‘venijn’ zit in de staart, zou ik nog waarschuwen. Je maakt kennis met producten waar je vervolgens niet meer buiten denkt te kunnen. Mirin! Zoete gierst! Umeboshi!

Ik schrijf in de verleden tijd, want Deshima houdt per 1 september op met bestaan. Ik heb het altijd als een luxe beschouwd dat deze exclusieve producten en kennis zomaar op fietsafstand beschikbaar waren. Van over de hele wereld kwamen studenten in de leer. De coronacrisis maakt hier een eind aan. Ik ben de mensen van Deshima enorm dankbaar, voor de verrijking van mijn leven en het ontsluiten van de smakenhemel!

Meer weten

Blijf op de hoogte over de ontwikkelingen rond Deshima via Macrobiotics.nl
De online shop tot 1 september vind je op Deshima.eu

Vegan for friends. Verrassende recepten met een verhaal (2017) – Alexander Gershberg

Agenda Naar de Aarde

Boekbeleving Naar de Aarde – eerste week van september – ECOlonie, Frankrijk

Wil je meer weten over holistische voeding en het effect op je gezondheid, energiepeil en levenslust? En tegelijkertijd inzicht krijgen in jouw unieke pad met behulp van natuurbeleving, de Maya horoscoop en meditaties? Jan Vermeulen organiseert in oktober een week rond voeding voor lichaam en geest!

De Natuurlijke Weg. Een holistische kijk op voeding voor lichaam en geest – 26 oktober t/m 1 november – Haarlo

Boek Naar de Aarde

Het boek Naar de Aarde is overal te bestellen.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

Tekst in Essentie

Mijn tekstbureau is geopend! Meer over mijn werk en aanpak lees je hier.
Een recente publicatie: Jordy maakt een carrière switch: van auto’s verkopen naar tiny houses bouwen op hetkanWEL.nl

3 reacties

  1. Nou ja … wat enorm leuk, Laura, dat je Deshima zo in het zonnetje zet, bij hun afscheid. Ik vind ook dat ze dat zooooo verdiend hebben. Ik hoop dat je deze nieuwbrief ook naar hen zelf gestuurd hebt. Dat zal ze zeker goed doen. Het deed mij ook goed, al die positieve geluiden over Deshima. Dank je wel voor dit eerbetoon. Ik schaar mij er helemaal achter.

    liefs, Eveline

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s