Hoera, één jaar!

“Het voelt als een cadeau dat steeds verder uitgepakt wordt…” Deze omschrijving van mijn boek kwam een maand geleden spontaan uit mijn mond tijdens een boekbeleving. Eén jaar Naar de Aarde…wat heeft deze schat mij intussen gebracht?

Om een boek te schrijven, moet je een beetje gek zijn. Elke auteur zal dit beamen. Je investeert griezelig veel tijd (in mijn geval: anderhalf jaar) en ondertussen kun je weinig ander werk doen. Al je existentiële angsten komen voorbij (in mijn geval: “wie ben ik als dit boek dat uit de krochten van mijn ziel komt, nergens gehoor vindt?”)

Niet alleen investeer je tijd, soms ook geld en je goede naam… je zal er nauwelijks iets aan terug verdienen. “Van een boek kun je niet leven”, hielp mijn uitgever mij al in een vroeg stadium uit de droom (in mijn geval: ik ontvang zo’n 2 euro aan royalties per verkocht boek). En toch…kijk ik een jaar na verschijning met een verliefde blik naar mijn boek en betitel het als een ‘schat’ en ‘cadeau’. Ja, het heeft me veel gekost, maar het heeft me nog meer gegeven.

In mijn kracht

Ik voel me steviger dankzij mijn boek. In naam van Naar de Aarde ga ik overal op af. “Alles voor het boek”, komt in mij op als ik weer iets doe wat ik eigenlijk niet durf. Dat was niet alleen tijdens het maakproces zo, maar ook bij het in de wereld brengen. Mijn drive blijkt groter dan mijn angst en dat is een krachtige ontdekking. Zo wandel ik redacties en boekwinkels binnen om mijn eigen boek te introduceren. Ook geef ik workshops om mijn reis van de afgelopen jaren te delen. Dat er plek blijkt voor iets dat ik helemaal zelf gecreëerd heb, voor wat ik het allerliefste wil doen en delen… Dat geeft het gevoel dat ik meer geland ben, ruimte inneem, hier hoor. Het bezorgt mij kracht, plezier en levenslust.

Boekviering 12 oktober 2019

Vervulling

Met het boek wilde ik inspireren en bemoedigen om te durven doen wat je het liefste wilt, joúw levenspad te kiezen, ook al is het één groot vraagteken waar dit toe leidt. Al is er maar één lezer die door de verhalen geraakt wordt, hield ik mezelf voor. Die naar binnen keert om zich af te vragen: waar gaat mijn hart van zingen, wat wil ik bijdragen? De prille stapjes van een bedekt verlangen naar een ontdekt verlangen.

Laat ik nu inderdaad zulke reacties ontvangen! “Ik ga onderzoeken of ik vóór mijn pensioen al in een ecogemeenschap kan gaan wonen”, vertelde een deelnemer na afloop van een boekbeleving. “Ik heb mijn eigen boekproject weer opgepakt”, vertrouwde een vriendin mij toe. “Dit dienstverband wordt mijn laatste, ik ga werk maken van mijn droom van een community voor ondernemende artistiekelingen”, mailde een onbekende lezer spontaan. Wat een cadeau! “Als iedereen doet waar zijn of haar hart van gaat zingen, komt er meer liefde in de wereld”, zei Li An Phoa.

De reis gaat door

Tijdens mijn reis Naar de Aarde bezocht ik gemeenschappen in Dalfsen, Zeewolde, Portugal en Frankrijk. Steeds met het onderzoek voor mijn boek als goed excuus om nieuwsgierig binnen te vallen. Ook nu kom ik op nieuwe plekken dankzij mijn boek. Bijvoorbeeld om er een boekbeleving te organiseren. Of omdat ik zoveel overeenkomsten zie, zoals op Hof van Moeder Aarde, een ecologische gemeenschap in de Achterhoek. “Hallo, ik wil graag met jullie kennis maken op een Groene Klussendag. Ik heb namelijk een boek geschreven met een titel die lijkt op jullie naam.” Ik werd per ommegaande welkom geheten, mét een slaapplek en het verzoek om een paar boeken mee te nemen. Op sommige plekken weet ik me inmiddels zo welkom. Ik kan er altijd aanwaaien en de bewoners voelen als dierbare gelijkgestemden.

En het geld dan?

Ja, die royalties… Als ik aardig verkoop, kan ik er nét geen maand van leven, bedacht ik eens. Die constatering gaf rust. De combinatie boek-en-geld kon ik lekker loslaten. Het boek was ook bedoeld als opstapje naar freelance groene schrijfopdrachten. Sinds een half jaar kan ik zeggen: dat is gelukt! Ik schrijf met regelmaat over de energietransitie en groene pioniers voor duurzame organisaties, platforms en tijdschriften. Soms vrijwillig, vaak betaald. “Alle inkomsten via nieuwe opdrachtgevers heb je verdiend dankzij het boek”, merkte een vriendin laatst op. Zo gezien levert het boek me ook in klinkende munt veel op.  

sow and thou shalt reap

Illustratie: Trudy Oosterhuis

Sommige wijze mensen hadden het mij tijdens het schrijven en promoten van Naar de Aarde al voorspeld: ik zou oogsten van al mijn noeste zaaiwerk. Maar durf je als stedelijke westerling op zo’n natuurwet te vertrouwen? Ik eigenlijk niet. Bovengenoemde oogst van kracht, vervulling, prachtplekken en zelfs een nieuwe inkomstenbron, komt voor mij dan ook volslagen onverwacht. Daarom noem ik mijn boek met recht een schat. Ik heb misschien zélf al die zaadjes onder de grond verstopt. Maar wat er allemaal uit tevoorschijn komt, ontvang ik telkens als een grote verrassing.

Boek Naar de Aarde

Het boek Naar de Aarde is overal te bestellen.

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

Tekst in Essentie

Ik schrijf betrokken teksten in opdracht voor websites, nieuwsbrieven, tijdschriften. Recente publicaties:

Roeland plant duizenden bomen in Kenia van zijn spaargeld voor hetkanWEL.nl
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht’ voor Enpuls

9 reacties

 1. Prachtige neerslag van je boek Laura – heeft je echt op weg geholpen en ‘gegrond’ in je overtuiging.
  PS ‘thy’ is een bezittelijk voornaamwoord.
  It should read: Sow, and thou shalt reap.
  Enjoy the reaping!
  Love,
  Bram

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel voor je mooie reactie op de neerslag van mijn boek!
   En voor de tip, heb het snel aangepast. Ik had het wel gegoogled, maar trof alleen: you reap what you sow, uit de bijbel. En ik had het anders in mijn hoofd. Lieve groet.

   Like

 2. Hoera! Gefeliciteerd met het eenjarig bestaan van Naar de Aarde, je “kindje”. Je schrijft positief en blij. Je straalt.
  Je hart zingt voortdurend. Ik word er ook blij van.

  Liefs,
  Theresa

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s