Ruimte vragen I: in de media

‘Heb je wel geslapen?’ vraagt mijn uitgever, half als grapje om de spanning te breken. Op een maandagochtend in 2019 staat hij voor de deur. Een beetje bleekjes doe ik open. We gaan samen bellen om mijn boek te promoten…

Ik heb hem al toevertrouwd dat het voor mij nogal een dingetje is. Bellen naar organisaties en redacties om mijn eigen boek wereldkundig te maken. Een boek dat er nog niet eens ís. De lancering vindt pas over een paar weken plaats. Ik heb het nog niet in handen gehad, slechts een handvol mensen heeft het gelezen… En toch is de tijd rijp om deze ongeboren creatie al aan te kondigen bij passende media. ‘Tamtam maken’, noemt uitgever Fred dat vrolijk.

Het boekcontract

In het contract dat wij als uitgever en auteur tekenden, beloofden we om ons fiftyfifty voor de promotie in te zetten. In een heus ‘Promotieplan’ spraken we van de geschatte oplage (geraamd 500, gehoopt 1000). Van gedroomde bijeenkomsten als ‘Het Naar de Aarde Earthkeepers Film Event’. En we brainstormden een uitdijende lijst bij elkaar van duurzame tijdschriften, kranten, online platforms, radioprogramma’s en organisaties. Die we vervolgens onderverdeelden in:

A) bellen en daarna voorpublicatie van het boek en persbericht sturen;
B) bellen en afspraak maken om langs te komen met het boek;
C) alleen een persbericht sturen.

Stap 1: belschroom overwinnen

Idee was dat ik me over A en B zou ontfermen. Mijn nevendoel van het boek uitbrengen luidt namelijk als volgt: het vinden van nieuw werk als groene zzp’er met tekstbureau Tekst in Essentie. Nu heb ik al enige belschroom. Helemaal waar het mijn EIGEN boek betreft. Fred komt mij daarom tegemoet: ‘Als dat bellen voor jou zo’n punt is, zullen we dan samen een begin maken?’

Zo zitten we op maandagochtend naast elkaar in mijn woonkamer, elk een telefoon in de hand. ‘Om de beurt, maar’, stelt Fred voor. We beginnen met de grote vissen. WNF, Triodos Bank (categorie A), Impact Hub Amsterdam, Urgenda (categorie B)… Ondoordringbare bolwerken lijken het. En toch, soms hebben we beet en komen we een nummer of afspraak dichterbij. ‘Je doet het prima’, verzekert Fred mij: ‘beleefd, rustig, duidelijk.’ ‘Meer hoeft niet?!’, piep ik opgelucht. 

Stap 2: mag ik een kopje thee komen drinken?

In de weken erna bel ik naar mijn lievelingstijdschriften. Zonder veel moeite nodig ik mezelf uit voor een kopje thee met hoofdredacteuren voor overleg over een schrijvende bijdrage. ‘Gratis kopij, dat grissen ze uit je handen’, zegt Fred ter bemoediging. En hij waarschuwt erachteraan om daar zuinig mee te zijn.

Tijdschrift no. 1 kan niks beloven, maar wil wel iets van me lezen en afspreken voor een kopje thee. De ontmoeting resulteert in de plaatsing van een interview uit het boek! En als dank een gratis advertentie voor Naar de Aarde. ‘Ze maken ruimte voor je!’, constateert vriendin Eveline Beumkes. Verbluft kijk ik haar aan. Er is ruimte voor mij en mijn boek Naar de Aarde…

Breed geland

Inmiddels ben ik ruim een jaar verder en heb ik de lijst stap voor stap afgevinkt. Tijdschrift Genoeg, de film Down to Earth, Happinez, Onkruid… Iedereen heeft van me gehoord, met veel doorzettingsvermogen en wisselend succes. Voor het boek uitkwam was ik bang dat Naar de Aarde nergens zou landen. Te spiritueel voor groene kringen; te praktisch en aards voor lifestyle magazines. Tot mijn verrassing vindt het juist een breed bereik. Van vogelaarstijdschrift tot Yoga Magazine. Van lifestyle blog tot Tuinseizoen en lokale nieuwskrant. Huh? Er is plek voor mij!

Dwars
Dwars krant, december 2019

Schrijven voor de Aarde

Mijn laatste wapenfeit is een publicatie in een tijdschrift voor biodynamische landbouw (december 2020). Plek voor een pioniersinterview hebben ze niet, maar misschien wil ik een artikel over mezélf schrijven? Over hoe ik als schrijver een lans breek voor natuurlijke landbouw. Ehhh… Ik krab achter mijn oren, vraag bedenktijd. Heb ik echt genoeg stof om mezelf als schrijvende pionier centraal te stellen?

Alles voor het boek!, besluit ik dan. Het motto van de laatste jaren dat me telkens vleugels geeft. Om aan de hand van mijn boek ruimte te vragen. Voor mijn missie, de pioniers, de Aarde. En een beetje voor mezelf.

* * Waar wil jij ruimte voor vragen in 2021? * *

FM
Franciscaans Magazine, februari 2020

Naar de Aarde in de media

Benieuwd naar mijn bijdrage als ‘schrijver aan natuurlijke landbouw’? Dit artikel in Dynamisch Perspectief (december 2020) vind je op de pagina In de media.

Tip voor 2021

coverdef_metlijn_LR“Ik moedig mensen aan om de ruimte te nemen om hun gevoel te volgen. Probeer het maar, ook al is het iets dat anderen misschien niet begrijpen. Neem die ruimte voor jezelf, want daarvoor ben je geboren,” aldus Bob Radstake in Naar de Aarde. Een mooi cadeau voor inspiratie en levenskunst in het nieuwe jaar.

Het boek Naar de Aarde is overal te bestellen

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte.

Tekst in Essentie

Ik schrijf teksten in opdracht voor websites, nieuwsbrieven, tijdschriften.

Op deze pagina vind je ook de recente publicatie: ‘Door de gifteconomie leer ik omgaan met veranderingen’. Tosca Peschier legt uit hoe leven van giften veerkrachtig maakt. In Permacultuur Magazine (december 2020).

3 reacties

  1. Enig om te lezen … die terugblik. En wat het voor mij zo leuk maakt is de beschrijving van je gevoelens bij elke stap, de zenuwen, de twijfel, de vreugde … Zoooo herkenbaar … maar het leuke is … je DOET het toch maar, met zenuwen en al. En het resultaat is zo bemoedigend. ‘Je mag er zijn …’ Heel leuk natuurlijk ook om geheel onverwachts mijn eigen naam tegen te komen. Ook het artikel waar je naar verwijst vond ik heel leuk geschreven.

    Ik hoop dat je well vaart … Hier alls goed.

    liefs, Eveline

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s