Lef in de lente

Waarin ik eindelijk mijn megastap zet om tijdschriften te benaderen, over mijn columndroom! En voor het eerst een hele workshopdag op touw zet – alleen.

Ik ben een winterkind. Ergens vind ik het fijn als de gordijnen vroeg dicht kunnen en de zon niet zoveel schijnt. Dan hoef ik ook niet zoveel van mezelf. Dit jaar werd ik daar extra in bevestigd. Natuurvrouwen Saskia op de Weegh en Ity Busstra-te Velde moedigden mij aan om sluimerende zaden nog lekker onder de grond te laten zitten.

‘Het is een stil wachten, een winterslaap voor dieren en planten. (…) Zowel in de Aarde als in jezelf wordt in deze rusttijd veel voorbereidend werk verricht’, schrijft Ity op 5 januari in haar scheurkalender Natuurlijk Geïnspireerd. Nu voelde ik in mijzelf een steeds sterker verlangen om een column te realiseren in een blad. Maar ik durfde niet. Kwam dat even mooi uit in de winter.

Als de lente komt…

Maar toen werd het natuurlijk toch lente. Met enige weerstand begroette ik de eerste knopjes. Ook de boodschappen van de kalender veranderden nu natuurlijk. ‘April geeft je de tijd om op te pakken wat misschien al langer sluimerde, inspiratiezaden die in de koude grond lagen en nu wakker worden.’ Terwijl de natuur zich opent en uitbot, voel ik één groot naar binnen trekken, vooral waar het mijn diepste droom betreft. Als iemand het vraagt, krijg ik het mijn strot nauwelijks uit. Laat staan dat ik me klaar voel voor concrete acties.

De doorbraak – 1

De lente verwondert mij elk jaar opnieuw. Wat een levenskracht, schijnbaar uit het niets. Gelukkig sta ik keer op keer ook versteld van het lef en de daadkracht in mezelf. Ik mag leren vertrouwen op de natuur in mezelf: ‘Heb maar geduld. Zodra de tijd rijp is, durf ik wél.’ Ik schrijf me in voor een stoere training ‘Het pad van de wilde vrouw’. Daar laaf ik mij op blote voeten in een drumcirkel aan de oerkrachten van de Aarde. Ik brul mij een weg door mijn blokkades heen. Ik spreek mijn diepste wens hardop uit bij een vuur. ‘Ik houd mezelf niet meer klein.’

De mist van angst trekt wat op, ik surf mee op de stuwkracht van verlangen. En ik doe het. Ik benader de hoofdredacteur van mijn lievelingsblad en leg mijn werk voor. Als dat niet direct resultaat heeft, reik ik uit naar mijn favoriete pioniersblad nummer 2.

De doorbraak – 2

In de lente geef ik ook weer een eerste Naar de Aarde workshop. Dat voelt niet per se heel comfortabel. Toch bedenk ik diezelfde avond een nog groter plan. Wat ik echt wil, is de workshop ‘Waar gaat jouw hart van zingen?’ nog eens aanbieden. ‘Durf je het nu ook alleen?’, vroeg mindfulness trainer Eveline Beumkes ruim twee jaar geleden na afloop van onze gezamenlijke workshop. ‘Nééééh!’, riep ik toen verbaasd uit. Hoe komt ze erbij! Nu zet ik mijn plan in werking, stap voor stap.  

Naar U

Heb jij ook vertrouwen, dat jouw lef en creatiekracht op precies het juiste moment verschijnen? De natuur is er gelukkig altijd om moed uit te putten. Onderstaand gedicht geeft dat voor mij zó mooi weer. Of kom natuurlijk naar de workshop op 14 mei!

Gedicht: Ida Gerhardt – ‘Naar u’

Gedicht: Ida Gerhardt – ‘Naar u’

Dit is de eerste schuchtere groei,

een zich ontplooien naar het licht.

Eéns is van liefde en geduld

de tijd vervuld, –

dan staat mijn stille tuin in bloei.

En elk aandachtig bloemgezicht

is toegericht

naar u

Gelezen op de Maanhoeve in het Hof van Karuna


Boek Naar de Aarde

In Naar de Aarde schrijf ik over angst voor het donker:

“Mijn ‘reis naar de Aarde’ brengt me ook bij donkere momenten. Met het verkennen van nieuwe plekken en mogelijkheden, kom ik nogal wat angst tegen. Alsof de buitenwereld een onveilige, donkere plek is, die mij opslorpt zodra ik mij er volledig in begeef… Hoe ik bij ‘Roots of the Earth’ leer om mezelf een hand te geven en te vertrouwen op mijn oerkracht.”

Groene kadotip: Het boek Naar de Aarde is overal te bestellen

Agenda Naar de Aarde

14 mei – Workshop Waar gaat jouw hart van zingen? – Tugela85 – Amsterdam – 10.00-16.00 – € 45/55/65

1 juli – Boekbeleving Naar de AardeTransitie Castricum – Castricum – 19.00-21:00 – vrije toegang, donatie welkom. Meer informatie volgt

Blog Naar de Aarde

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte van nieuwe blogs.

8 reacties

  1. Prachtige inzet Laura. Vertrouw op je vermogens, en blijf (in je columns) ook jezelf.
    Laat je eigen drumgeluid klinken, en lezers zullen er baat bij hebben.
    De aarde roept op, tot schrijven, tot graven, tot planten, tot actie, en tot voldoening!
    Veel succes lieve meid!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s