Recept voor geluk

Blijkt dus dat ik blij word van bomen planten. Vandaag ontdekte ik op de bomenplantdag van Thuishaven mijn recept voor geluk. Natuurlijk wil ik dat graag met je delen!

Dit recept bevat in ieder geval de volgende ingrediënten:

 1. Een gedeelde missie
 2. Buiten bezig zijn
 3. Iets liefdevols doen voor de Aarde
 4. Uitwisselen met gelijkgestemden
 5. Heel veel taart

1. De missie: een voedselbos aanleggen

Op een stralende februaridag bevind ik mij zomaar temidden van een verzameling mensen met een missie: een voedselbos helpen aanleggen op Thuishaven in Zeewolde. Thuishaven is de biologische boerderij van Jeroen van Steen, een plek voor mensen die bezinning zoeken of (mee) willen bouwen aan een betrokken project. Vandaag zijn we welkom om mee te planten aan het voedselbos. Sinds ik het fenomeen voedselbos ken, heb ik daar een utopisch beeld bij: een soort Efteling met fruitbomen, leuk voor kinderen en hippies.

Gelukkig legt expert en ontwerper Bastiaan Rooduijn de werking van zo’n bos vanochtend nog even uit. Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen die elkaar voeding en beschutting bieden – van notenbomen tot bessenstruiken en kruiden, als het maar eetbaar is. Doordat je dit landschap zoveel mogelijk ontwerpt als de natuur zelf (die het liefst overal bos laat groeien als zij de kans krijgt), heb je er als voedselbosboer weinig omkijken naar.

Het woord win-win-win valt. Met een voedselbos stimuleren we biodiversiteit en een bestendig klimaat. We dragen bij aan voedselvoorziening op een natuurlijke manier. En en passant creëren we een fijne plek om te verblijven in het verder wat kale en saaie agrarische landschap. De verzamelde vrienden, familie en bekenden van Jeroen zijn onder de indruk: we werken aan iets moois vandaag!

2. Buiten in weer en wind

Het is prachtig buiten. De zon en wind schudden me wakker, terwijl ik geniet van een weids uitzicht met wolkenlucht, akkers. Zelfs het perpetuum mobile van de windmolens bekoort mij. Als ik mijn spade in de aarde steek breekt het mooiste moment aan. Tijd voor het planten van mijn eerste boom. Met mijn volle gewicht leun ik op de schep om toegang te krijgen tot de stugge kleigrond. Het lukt me zowaar om een mooi vierkantje uit te diepen. Achtereenvolgens plant ik een suikeres en een paar pimpernoten. Na afloop voel ik mijn handen tintelen omdat ik ze gebruikt heb, voor mij een ongewone sensatie. Mijn jas gooi ik op de grond, mijn vest volgt en ik voel dat ik leef.

Filmpje van de eerste plantdag van het voedselbos, een jaar eerder in 2018

3. Met liefde

IMG-20190226-WA0012Bomen planten voelt voor mij als een liefdevolle handeling. Volgens de aanwijzingen van Bastiaan maken we de barse kleigrond zoveel mogelijk los in ons gedolven gat. Zo kunnen de wortels makkelijk hun weg vinden naar water. De grond die we teruggooien op de kluit drukken we voorzichtig aan, stevig maar niet te hard. Met een handje houtsnippers toe bevorderen we isolatie en bescherming tegen uitdroging. We besluiten met een eerste slootje water voor een goede start. Rest ons nog om onze jonge boom een mooi leven toe te wensen op deze nieuwe standplaats.

4. Zorg voor elkaar

Care first noemt Jeroen de filosofie van Thuishaven, als tegenhanger van Money first. Zorg voor elkaar en de omgeving staan voorop. Thuishaven beschikt over een ruim bemeten woonhuis, schuur en erf. “Zonde om dat allemaal voor mezelf te houden”, vindt Jeroen. Met Thuishaven biedt hij plek aan mensen die toe zijn aan een nieuwe levensstap. Ik ontmoet hier gelijkgestemden die mij voorgaan in durven loslaten. Ze verruilen huis en haard voor een bestaan in camper, caravan of tiny house. Vooral ervaar ik hier veel ruimte om mezelf te zijn.

5. Vreugde met taart

Aan het begin van deze dag werden we van harte welkom geheten, met een omarming en een keur aan zelfgebakken zoet. Nog nooit eerder at ik vijf soorten taart op een dag! (Voor de liefhebber: bij de koffie probeer ik de abrikozen-noten cake, de vegan worteltaart en vooruit, ook een stukje vegan brownie. De lunch sluit ik af met een snee bananenbrood, tijdens de thee gaat de overgebleven appeltaart rond.) Aan het eind van de dag kom ik nog maar moeilijk in beweging om de allerlaatste boompjes een thuis te bezorgen. Verbaasd geniet ik van de zon, de band die buiten Beatles covers speelt en de voedende contacten. Vanuit mijn stadse gepeins ben ik zomaar in luilekkerland geland!

De kers…

Op de terugweg kan ik met anderen meerijden naar het station. Ik raak in gesprek met een dame op leeftijd, op het perron wisselen we wat aardigs uit over elkaars kleding. Als ik opsta omdat mijn trein binnenrijdt, verrast ze mij.

“Blijven genieten hè”, roept ze me na, “blijven genieten!”

De woorden galmen nog een tijd in mij na.

IMG-20190226-WA0011

Meer weten

Thuishaven, groei- en ontwikkelingsplek
Bastiaan Rooduijn, ontwerper van eetbaar landschap
Het BNNVARA programma Typisch Zeewolde maakte opnames van de tweede plantdag die ik beschrijf, zie de aflevering van 6 mei vanaf 11 minuten.

Blog en boek ‘Naar de Aarde’

Op 12 oktober 2019 verschijnt mijn boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier?, een bundeling van persoonlijke avonturen en interviews. Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte!

8 reacties

 1. mooi verhaal hoor Lau denk nog aan/ dank nog voor de eerste (kastanje)boom die je bij ons huis plantte – in statu nascendi

  liefs en blijf genieten op naar het boek

  koene

  Like

 2. Je liefde voor bomen, de aarde en de natuur klinkt door in jouw verhaal. Op de foto straal jij dat ook uit. Blijf stralen en genieten. Je bent op de goede weg.

  Liefs,
  Theresa

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s