Permacultuur droom in Kenia

Een combinatie van yoga, kunst en permacultuur in Afrika? Twaalf bevlogen jongeren maken het waar in een Keniaanse sloppenwijk. Ik praat met Ruch over zijn motivatie om het leven in de slum te vergroenen.

Ruch

‘Kenianen zijn helemaal niet verlegen’, had Julie me al uitgelegd. Via haar maakte ik kennis met Rafiki. Ik ervaar dat dit klopt, als ik John (‘they call me Ruch’) Guchua van Rafiki ontmoet via Zoom. Een open blik, vrolijke lach en gelijk een uitnodiging om Kenia te bezoeken. Met gepaste trots stelt hij me voor aan het Rafiki team en hun talenten. Jonge mensen die hun buurtbewoners onder andere de kunst van yoga en permacultuur bijbrengen. In hun eigen sloppenwijk Lunga Lunga in Nairobi. Ik ben ook onder de indruk van de ervaring die Ruch zelf inbrengt als yogadocent, danser, choreograaf, boer en kunstenaar.

Als ik me, zelf wel wat verlegen, tijdens het digitale overleg wat op de achtergrond houd, spreekt hij me vaak rechtstreeks aan: ‘Laura, hoe denk jij daarover?’ Nu is het mijn beurt om vragen te stellen. Hoe komen deze jongeren ertoe om zich belangeloos in te zetten om het harde leven in hun sloppenwijk te verbeteren? En hoe geven ze vorm aan hun volgende droom: een groter permacultuur centrum creëren buiten de stad?

Van mondverzorging tot dans

Als ik me tijdens een Zoom meeting voorstel als ‘Laura, vriend van Rafiki’, beginnen mensen aan de Keniaanse kant te lachen. ‘Rafiki’ betekent namelijk ‘vriend’ in het Swahili. Dat sluit nauw aan bij het doel dat Ruch en zijn team voor ogen hebben. ‘Ons project moedigt aan om vriendelijk te zijn: voor je eigen lichaam, je natuurlijke omgeving en je buren’, stelt Ruch. ‘We willen de kracht van mensen vergroten door ze zelfredzaam te maken.’ Om dit te stimuleren organiseert het project een scala aan activiteiten. Les in goede mondverzorging bijvoorbeeld. En hoe je zelf zeep en wasmiddelen maakt. Op zaterdag is er een speciaal kinderprogramma, met workshops in dans, yoga, toneel en kunst.

Dak met groenten

Ook permacultuur staat prominent op het programma. Rafiki zet in op ‘urban farming’, het verbouwen van groenten in de stad. Ook in een sloppenwijk waar vrijwel geen plek is om te tuinieren. ‘We laten mensen zien dat je kleine ongebruikte ruimtes om kunt toveren tot een moestuintje. Zelf maakten we een groentetuin op het dak van ons culturele centrum! Zo moedigen we mensen aan om zelf voeding te produceren, die gezond, biologisch en vers is.’ En dat is belangrijk. Door klimaatverandering zijn de prijzen voor voedsel in Kenia enorm gestegen. ‘Veel mensen hier eten geen drie maaltijden per dag, kinderen zijn vaak ondervoed.’

Rafiki deelt regelmatig pap uit aan kinderen in de sloppenwijk

Transformatie van binnenuit

De twaalf vrienden richtten het Rafiki centrum drie jaar geleden op met behulp van een donatie van Oxfam Novib. Ook Nederlandse vrienden die op bezoek zijn geweest, steunen het centrum financieel. De teamleden zetten zich vrijwillig in. ‘We hebben allemaal parttime banen, zo werk ik zelf als yogadocent. Als we niet aan het werk zijn, zijn we bezig voor de gemeenschap. Ook werken we dagelijks op onze ‘urban farm’. Wat we met de groentes doen? We koken er een maaltijd van tijdens het kinderprogramma, of verkopen ze in de buurt om het centrum te financieren.’

Waar komt hun motivatie vandaan om zich zo in te zetten? ‘Het is een passie, ik help graag waar ik kan. We zijn hier opgegroeid, dus we kennen de problemen van binnenuit. Naast ondervoeding komt ook geweld en alcoholisme veel voor. Met onze activiteiten zetten we in op heling van mensen en omgeving.’

Een nieuwe droom

Een nieuw project is aan de horizon verschenen. Het opzetten van een soortgelijk centrum op het platteland buiten Nairobi, met meer ruimte voor de pijlers van Rafiki: inzetten op voedselzekerheid, bescherming van de natuur en het geven van onderwijs. Permacultuur past hier bij uitstek bij. Zoals een voedselbos, waarbij bijvoorbeeld avocado- en papayabomen op een organische manier samengaan met kleinere gewassen en dieren.

Met dit doel voor ogen volgen de leden van Rafiki één voor één een permacultuur training in Naivasha. Ruch: ‘We hebben vooral geleerd wat we tot nu toe verkeerd deden! Het planten van een boom vraagt bijvoorbeeld de nodige zorg. Ook krijgen we les in het vasthouden en opslaan van regenwater, het bestrijden van plagen met smeerwortel thee, het houden van bijen en het zelf ontwerpen van een permacultuur tuin.’

Ontmoeting van culturen

De meeste mensen uit de sloppenwijk Lunga Lunga komen nooit in het groen, vertelt Ruch. Juist zij kunnen door dit centrum in aanraking komen met een groene omgeving en een natuurlijke leefstijl. Daarnaast heeft hij een culturele uitwisseling voor ogen door plek te bieden aan buitenlandse bezoekers. ‘Ik zie een plek voor me met storytelling, het delen van ervaringen en eten rond een vuur, workshops in yoga, traditionele dans en andere kunstvormen. Want naast gezonde voeding is ook spiritual wellbeing belangrijk!’

Ga je mee?

Het volgen van de permacultuur training is de eerste stap op weg naar dit centrum. Daarna volgen het maken van een begroting, het werven van fondsen, het vinden van de juiste plek… Met iedere Zoom meeting komen we een stukje dichterbij.

Wil je op de hoogte blijven hoe we deze feel good ontdekkingsreis in Kenia voortzetten? Je kunt het mij laten weten voor de nieuwsbrief die we gaan maken. Wil je een kleine donatie doen om het volgen van de permacultuur trainingen te ondersteunen? Ook heel welkom! We hebben nog 270 euro nodig zodat de laatste 3 deelnemers de 5-daagse training kunnen doen. Je kunt je gift overmaken via NL91 ASNB 0707 5899 83, L.M. Vegter, tav Rafiki project.

‘Naar de Aarde’ over permacultuur…

I
In mijn boek Naar de Aarde zegt permacultuur deskundige Marc Siepman:

Permacultuur biedt mij handvatten, het gaat veel verder dan het doen van kleine suffe dingen als het indraaien van spaarlampen. Het zet in op grootschalig herstel van ecosystemen en het toenemen van biodiversiteit. Bovendien ligt de macht niet bij andere partijen zoals grote bedrijven, je kunt zelf iets doen. Dat geeft mij een fijn gevoel.´  

Groene kadotip: Het boek Naar de Aarde is een passend kado voor mensen die ook een nieuwe weg inslaan die bijdraagt aan een mooiere Aarde 🙂 Je kunt het overal bestellen.

Blog

Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) blijf je op de hoogte van nieuwe blogs.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s