Samen durven veranderen

Gisteren hield ik mijn eerste boekbeleving bij ‘t Natuurlijk Huus in Raalte! Naast enthousiaste opwinding ontmoette ik op de weg ernaartoe ook weerstand in mezelf. Bij de voorbereiding om mijn verhaal ‘over het boek’ op papier te zetten (‘Ik heb helemaal geen verhaal’). En in de trein ernaar toe: ‘Hoe kan ik nou als schrijver een groep leiden, dat gelooft toch niemand?’

Omringd door leem en haardvuur

Gelukkig was me weinig tijd gegund voor twijfels. Lang stond het plaatsvinden van de bijeenkomst niet vast wegens weinig animo. Tot ik de dag ervoor een verrassend appje van gastvrouw Agnes Heethaar ontving: ‘Er zijn dertien aanmeldingen, wat mij betreft gaat het door.’ Hoe noemde ik dat ook alweer, tussen hoera en help.

Maar elk stapje bleek leuk! De ontdekking dat ik wel degelijk een verhaal te vertellen had over het boek. Monique Falk die me van het station kwam halen in haar vakantiebusje. En de aankomst op een droomlocatie. Een workshopruimte in een verstild landschap, met lemen muren, een kring van stoelen met kleurige kussens voor een haardvuur. Een bezoekster die binnenstapte en ik bleek te kennen van Ecolonie, zij was speciaal voor mij gekomen.

Springen…

De inleiding van Agnes sloot heel mooi aan. Bij ’t Natuurlijk Huus onderzoeken ze nieuwe manieren om zo natuurlijk mogelijk te wonen. Van koken op houtvuur, tot scheiding van bruin en geel in het toilet en watervitalisering. ‘Nieuwe wegen bewandelen en afwijken van de standaard, kan lastig zijn’, stelde Agnes. Zij omschrijft de stap om met haar echtgenoot ’t Natuurlijk Huus te beginnen als van een rots springen (ik knikte heftig, haar beeldspraak kwam mij bekend voor!). ‘Daarom laten wij graag in de praktijk zien dat het mogelijk is.’

En daar zaten we dan, in de kring. Het woord was aan mij. En nou komt het, ik vond het  een fijne ervaring om de bijeenkomst te leiden. Om de inspiratie van de groene pioniers uit het boek door te geven. Om mijn eigen verhaal daar doorheen te vlechten. Om van de aanwezigen te horen hoe zij eenzelfde zoektocht gaan, naar verbinding met de Aarde. Naar het volgen van je zielenwens. En om te zien hoe de simpele ‘zingend hart’ oefening doel treft.

…en landen in een warm bad

Ik durfde te veranderen, van een webredacteur op kantoor naar boekenschrijver naar workshopgever in een Natuurlijk Huus. De aanwezigen durfden ook een zoektocht aan te gaan en te delen dat daar het pad van ‘niet weten’ bij hoort. Dat alleen al gaf zoveel opluchting en verbinding. Precies zoals ik hoopte. ‘Ik heb het ervaren als een warm bad’, vertelde iemand mij na afloop, ‘en ik voel me geïnspireerd om in mijn eigen omgeving ook zo’n warm bad te creëren.’ Ze ging naar dat bijzondere toilet en kwam daarna nog even bij me terug: ‘Ga door!’.

Zo startte ik het jaar met nieuwe ervaringen rijker en zeven boeken lichter. Ik ben benieuwd waar 2020 me nog meer gaat brengen…

9 reacties

 1. Wat leuk Laura, dat het zo goed ging! En wat leuk om je verslag te lezen, zo vers van de pers. Ik zit te denken … dat je een dergelijke bijeenkomst in de toekomst onder de noemer ‘workshop’ zou kunnen geven. Dan zou het ook een bron van inkomste kunnen worden misschien. Je ziet dat je het in je hebt om een groep te leiden. Je waarachtigheid maakt dat je staat als een huis.

  Slaap lekker op deze ervaring liefs van eva

  En wat een prachtige plek, klinkt echt heel aantrekkelijk zoals je dat huus beschreven hebt.

  >

  Like

  • Iedereen is van harte welkom om eens een kijken te komen nemen. Elke maand geven we een excursie over onze filosotie en laten we zien hoe we dat gerealiseerd hebben. Ook is het mogelijk om onze cursusruimte te huren voor de invulling van een eigen bijeenkomst. En we staan heel erg open voor gezamenlijke bijeenkomsten. Laat het ons weten!
   Agnes Heethaar, ’t Natuurlijk Huus Raalte

   Like

 2. Ondanks alle twijfel van Laura vooraf, heb ik de bijeenkomst als heel hoopvol ervaren. Samen zijn met mensen die nieuwe onbekende wegen willen inslaan, de zoektocht in kwetsbaarheid aangaan, zien dat er meer mensen op dat pad zoekende zijn en dat iedereen iets eigens te brengen heeft hierin. Dat kleurt de schoonheid van diversiteit. En samen kunnen we er iets heel mooi nieuws van maken. Samenkomen geeft zoveel! Dank je wel Laura en alle aanwezigen. Het boek van Laura heeft een mooie plek gekregen in de boekenkast van de cursusruimte van ’t Natuurlijk Huus.

  Geliked door 2 people

  • Wat mooi en bemoedigend gezegd! We hebben allemaal iets eigens te brengen, net als in de natuur alles bijdraagt aan het geheel.
   Voor mij was het een hele mooie nieuwe ervaring en ik ben blij dat ’t Natuurlijk Huus een podium bood om vanaf te springen :). Die blijdschap en dankbaarheid overheersten ook vooraf, de bekende twijfels staken gelukkig pas op de ochtend van de dag zelf de kop op!

   Like

 3. Dag Laura, weer zo’n mooie ervaring waardoor je steviger in je natuurschoenen komt te staan en op een vanzelfsprekende manier je ontdekkingen deelt met elkaar. Een ding bleef haken: koken op houtvuur. In de media afgelopen week (radar of kassa – dat weet ik niet meer) zag ik een uitgebreide reportage over houtkachels die voor luchtvervuiling zorgen. Hoe is dat met houtvuur? Weet je daar iets van? Raalte is mooi he! Liefs van hier.

  Like

  • Mooi gezegd, steeds steviger in mijn natuur- of levensschoenen 🙂
   Dat houtvuur is voor ook een vraag, want ik heb mij tijdens mijn omzwervingen voor het eerst verwarmd met houtkachels, en dat vond ik een geweldige ervaring. Bij ’t Natuurlijk Huus weten ze er vast meer van. Misschien een keer op excursie? Liefs, L.

   Like

   • Een leemkachel geeft natuurlijke stralingswarmte. Daarom voelt het ook zo aangenaam. Je lichaam en geest herkent het. Sinds wij leemkachel hebben, vind ik de winters zoveel fijner.

    Like

 4. Hoi maatje, Het is weer fijn je artikel te lezen.Ik had je ook bijna verrast met een bezoek aan Raalte, maar ik was zaterdag nog niet in Nederland, maar onderweg vanuit ecolonie…

  Verzonden via Yahoo Mail op Android

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s